Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Sigara Yasası, 540 İş Yeri Kapattı

Yayınlanma:
ABONE OL
Sigara Yasası, 540 İş Yeri Kapattı

İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) Başkanı Faik Yılmaz, kapalı alanlara getirilen sigara içme yasağının ardından 540 işletmenin kapandığına dikkat çekerek, işletmelerde tecrit edilmiş bölümler oluşturulmasını istedi.

İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz, yasakla müşterisiz kalan Fatih’teki İstanbul Cafe adlı bir kahvehanede basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, Kahvehane ve Kıraathaneciler Odası, İstanbul Lokantacılar Odası ve benzeri 24 meslek odası başkanı da hazır bulundu. Basın toplantısına katılan meslek odaları temsilcilerinin açtıkları, “Sigara söndü, ocak söndü”, “Sokaklar meyhane, caddeler kahvehane oldu” yazılı pankartlar ise dikkat çekti. Açıklama yapan İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz, “Yasadaki yanlışlığı duyurmak istedik. Görüyorsunuz işte burası bir kahvehane, biz diyoruz ki yasağa karşı değiliz. Sigarayla hep birlikte mücadele edelim ama bir şey istiyoruz: Kahvehanelerimizde, lokantalarımızda tecrit edilmiş bölüm” dedi.

Yasanın da bunu gerektirdiğini ifade eden Yılmaz, “Yasanın 5. maddesinde yazıyor: ‘Bu kanunun tütün ürünlerinin tüketilmesi, tahsis edilen kapalı alanların koku ve duman geçişini önleyecek şekilde tecrit edilmesi ve havalandırma tertibatı ile donatılması gerekir.’ Biz bunu istiyoruz. Bu bölümde sigaralarını içsinler. Sonra diğer bölümde otursunlar.

Kahvehanelerimiz Osmanlı’dan geliyor. Osmanlı geleneğine uygun olarak herkesin stres attığı, dertleştiği, hatır paylaştığı mekanlar. Bu yerlerde akşam olduğu zaman herkes sigarasını tecrit edilmiş yerlerde içsin ve sıkıntılar yaşanmasın. Bunu niçin istiyoruz? Çünkü önümüzde kış mevsimi var. Ramazan ayından sonra kış ayları başlayacağı için, insanlar dışarı çıkamayacak. Burada olaylar başlayacak. Tabii biz olay istemiyoruz. Olay çıkmaması için bir genelge ile tecrit edilmiş bölümler oluşturulması lazım” diye konuştu.

Yılmaz, sigara yasağı ile birlikte çok sayıda işletmenin kapandığını ve açık yerlerdeki işlerin de büyük oranda düştüğünü ifade ederek, “Dün saat 17.00 itibarıyla fikir müdürümüzden aldığımız bir rakam var. 540 iş yeri yasağın başladığı tarihten itibaren kapanmış. Yasak telaşı içinde iş yerlerini kapatmış olabilirler ya da normal kapatmaların yanında bu yasağın da etkisi olabilir. 540 iş yerinin kapandığını sicil müdürümüz vasıtası ile tescil ettik. Yasağın aynen uygulanmasını istiyoruz ancak yumuşatılarak tecrit edilmiş odalarla bize müsaade edilsin” dedi.

Yasa içerisinde başka sıkıntıların da olduğuna dikkat çeken Yılman, “İçenle, içirene cezanın eşit şekilde bölüştürülmesi lazım. Adaletli bir şekilde paylaştırılması lazım. İşletmelerinden kar payında ciddi oranda düşüş var. Yüzde 70’e yakın düşüşler var. Çünkü sigara yasağına uymak için vatandaş buraya gelmiyor” şeklinde konuştu.

Yaşar Aptik isimli bir vatandaş ise işletmelere tecrit edilmiş bir oda gerektiğini ifade ederek, “İşletmelerin bir havalandırma sistemi ile sağlığa zarar vermeyecek ölçüde, nasıl ki içme suyumuz klorlanıp sunuluyorsa, sigaranın zararlarını da çok aza indirecek bir seviyede sistem kurulması lazım. Zaten dışarıdaki hava da çok temiz değil” dedi.

Mustafa Uygun da sigara içmekten yana olduklarını ancak içilmemesinin de doğru olduğuna inandıklarını ifade ederek, “Onun için biz sıkıntılar çekeceğiz ama gelecek olan nesil bunun faydasını görecektir” ifadelerini kullandı.

Eski Silifke Belediye Başkanı Sadık Avcı ise genel olarak bakıldığında yasaklara her zaman karşı olunduğunu ancak yasağın istek doğurduğunu söyledi. Avcı, “O nedenle yapılan yasaklardan önce yaşayan toplumumuzu ele alıp, bu toplumun isteklerini, taleplerini ele alıp değerlendirmek lazım. Kahvehanelere gelen insanların birçoğu işsiz. İşi olmadığı için geliyor ve burada oturup oyun oynuyor. Oyun oynarken şu ya da bu şekilde sigara içiyor. Bunun yasak olduğunu söylediğiniz zaman kahvehanelere gelmiyorlar. Bu insanlara da bir yer bulmak lazım. Bu şekilde olan bir yasağa karşıyım. Mutlaka bir havalandırma sistemi çalıştırılarak veya ikiye bölünen bir alanda sigara içilebilir” dedi.

İlgili Haberler

Eğitim
20 Nisan 2024
Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi

Ülkemiz Bağımlılıkla Mücadele Seferberliği kapsamında, İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde uyuşturucu kullanımı, bağımlılığı ve tedavi yöntemleri konularında Prof. Dr. Nevzat TARHAN ile birlikte Kurum Psikologu Nurdan EYÜPREİSOĞLU’nun moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide Prof. Dr. Nevzat TARHAN,  bağımlılık nedir, kişiyi madde kullanmaya iten nedenler nelerdir, bağımlı bir bireyin tedavisi nasıl olmalıdır, bağımlı bir birey ile nasıl […]

Belediye
20 Nisan 2024
Dünyanın Çocukları “Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali” için İBB’de buluştu

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 15 farklı ülkeden ‘Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali’ için İstanbul’a gelen çocukları, Saraçhane’deki tarihi Meclis Salonu’nda ağırladı. İmamoğlu, aralarında Filistin ve Ukrayna’dan gelen çocukların da bulunduğu katılımcılara, “Dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan savaşların, acıların son bulması, Atatürk’ün dediği gibi, yurtta ve dünyada barışın egemen olması için, çocuklardan öğreneceğimiz çok şey var. Dilerim, […]

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]

Belediye
16 Nisan 2024
İBB MECLİSİ 9. DÖNEM İLK OTURUMU İMAMOĞLU TARAFINDAN AÇILDI

İBB 9’ncu seçim dönemi ilk oturumu, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden üçüncü kez başarıyla çıkan Başkan Ekrem İmamoğlu tarafından açıldı.  Oturumu açmadan önce, toplam 315 kişiden oluşan İBB Meclis üyelerinin ellerini tek tek sıkan İmamoğlu, “31 Mart 2024 seçimlerinde halkımız, demokratik hakkını kullanmış ve İstanbul’u 5 yıl daha yönetmemiz yönünde bizlere vazife vermiştir. 5 yıl […]