Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Bitkisel Atık Yağlar Ne Kadar Kullanılıyor?

Yayınlanma:
ABONE OL

Ataşehir Belediyesi tarafından ilçedeki kafe, restoran, büfe gibi işletmelerde kızartma için kullanılan bitkisel yağların zamanında gıda zincirinden çekilip çekilmediği kontrol ediliyor.

 

Özellikle patates kızartmasının sık tüketildiği işletmeleri denetleyen Ataşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri yağ ölçüm cihazı sayesinde kızartma için kullanılan yağların ölçümünü yapıyor. Yağların içerisindeki polar madde oranına bakan ekipler, bu oranın yüzde 25’i geçip geçmediğini ölçüyor.

 

Kızartma için kullanılan yağlarda polar madde oranının yüzde 25’i geçmesi halinde insan sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Gereğinden fazla kullanılan ve kanserojen özellikler taşıyan kızartma yağlarının işyeri tarafından çevre lisanslı geri kazanım tesisleri veya toplayıcılarına verilmesi gerekiyor. Ataşehir Belediyesi ekipleri yaptıkları denetimlerde Atık yağlarını çevre lisanslı firmalara vermeyen işletmelerin atık yağlarını lisanslı işletmelere vermelerini sağlıyor.

 

 

Ataşehir’deki alışveriş merkezlerindeki gıda üreten firmaları denetleyen Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri yaptıkları denetimlerde bir olumsuzluğa rastlamadı. İlçedeki denetimler aralıksız devam ediyor.

 

Evlerdeki bitkisel atık yağlarda toplanıyor

 

Özellikle çocukların en sevdiği yemekler arasında yer alan patates kızartması evlerde de sık sık yapılıyor. Uzmanlar, Türk mutfağının vazgeçilmezi olan kızartmalarda kullanılan bitkisel atık yağların en fazla 3 ile 5 kızartma arasında kullanılmasının doğru olduğunu belirtiyor.

 

Evlerde kullanılan bitkisel atık yağlar bir kavanozda biriktirilip en az 5 litreye ulaştığı takdirde Ataşehir Belediyesi tarafından alınıp, geri dönüşüme kazandırılıyor.

 

Türkiye’de yıllık atık yağ miktarı 350 bin tonu buluyor. Ancak bunun sadece 10 bin tonu geri kazanılabiliyor. Bitkisel atık yağların lavaboya dökülmesi ise çevre ve insan sağlığı için büyük tehdit oluşturuyor. 1 litre atık yağ 1 milyon metreküp suyu kullanılmaz, 5 milyon metreküp suyu ise içilmez hale getiriyor.

 

Evlerde toplanan ve 5 litreyi bulan bitkisel atık yağlar için Ataşehir Belediyesi’nin 0216 570 50 00 numaralı çağrı merkezi aranabilir. Atık yağları sadece yetkili firma ve belediyeler toplayabiliyor.

 

 

 

İlgili Haberler

Basında Kadıköy
24 Nisan 2024
KADIKÖY’DE 23 NİSAN, 5 AYRI PARKTA YÜZLERCE ETKİNLİKLE KUTLANDI

Kadıköy Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı’nı çocuklar için 5 ayrı parkta gerçekleştirdiği birbirinden renkli ve eğitici onlarca etkinlikle kutladı. Kadıköy’de 4 gün süren kutlamalarda her yaştan çocuk 23 Nisan coşkusunu doyasıya yaşadı. Kadıköy Belediyesi, her yıl olduğu gibi bu yıl da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na özel gerçekleştirdiği konserler, tiyatrolar, oyunlar, yarışmalar, […]

Dünyadan
20 Nisan 2024
Türk Kızılay öncülüğünde 9. İyilik Gemisi Mısır’a ulaştı, yardımlar Gazze yolunda

Gazze halkına insani yardım ulaştırmak üzere Türk Kızılay öncülüğünde hazırlanan 3774 tonluk malzemeyle yola çıkan 9’uncu İyilik Gemisi, 55 saat süren deniz yolculuğunu tamamlayarak Mısır’ın El-Ariş Limanı’na ulaştı. Yardım malzemelerinin hızla Gazze’ye sevkiyatını sağlamak için işlemler başlatıldı. Türkiye’nin 7 Ekim’den bu yana Gazze’deki çatışma mağdurlarına gönderdiği dokuzuncu gemi olan İyilik Gemisi, başta gıda, barınma, hijyen […]

Genel
20 Nisan 2024
KİRA ANLAŞMAZLIKLARININ YÜZDE 80’İ DAVAYA DÖNÜŞÜYOR

Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulması için hayata geçirilen arabuluculuk sistemiyle Anadolu illerindeki anlaşmazlıkların yaklaşık yüzde 60’ı çözüme kavuşturulurken, büyük şehirlerde bu oranın yüzde 20’lerde kaldığı görülüyor.   Büyük şehirlerdeki kira anlaşmazlıklarının yüzde 80’i davaya dönüşmeye devam ediyor. İLGİLİ HABER Çevreci ve Sanat Sever Öğrencilerin Yaratıcı Çalışmaları 3. Kez Müze Gazhane’de! Türkiye’de özellikle […]

Eğitim
20 Nisan 2024
Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi

Ülkemiz Bağımlılıkla Mücadele Seferberliği kapsamında, İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde uyuşturucu kullanımı, bağımlılığı ve tedavi yöntemleri konularında Prof. Dr. Nevzat TARHAN ile birlikte Kurum Psikologu Nurdan EYÜPREİSOĞLU’nun moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide Prof. Dr. Nevzat TARHAN,  bağımlılık nedir, kişiyi madde kullanmaya iten nedenler nelerdir, bağımlı bir bireyin tedavisi nasıl olmalıdır, bağımlı bir birey ile nasıl […]