Deneme Bonusu Veren

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Ekrem Dumanlı: İyi Bir Tasarım İçin Mesleğin Ruhunu Anlamalısınız!

Yayınlanma:
ABONE OL

Gazete Tasarım Günleri’nde konuşan Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı, bir mesleği icra edenlerin öncelikle o işin teorik meselesine çok fazla kafa yormaları gerektiğine dikkat çekerek genç tasarımcılara başarı yolunda önemli tavsiyelerde bulundu.  Dumanlı, geleceğin tasarımcılarına, ezberlenen teorik notlardan ziyade meselenin özüne inilmesinin başarıyla doğrudan ilişkili olduğunu kaydetti.
Gazete Tasarım Günleri’nde konuşan Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı, bir mesleği icra edenlerin öncelikle o işin teorik meselesine çok fazla kafa yormaları gerektiğine dikkat çekerek genç tasarımcılara başarı yolunda önemli tavsiyelerde bulundu.  Dumanlı, “Neyi seçerseniz seçin işinizi sevin. Tasarım böyle bir şey” diyerek meselenin özünün sevgi üzerine bina edileceğini belirtti.

Yedi gün boyunca usta isimleri dinleyen öğrenciler, Gazete Tasarım Günleri’nin önceki gün gerçekleşen bölümünde önemli isimlerle buluştu. Radikal gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Eyüp Can ve Medya Derneği Başkanı Salih Memecan’dan sonra konuşan Zaman gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı, geleceğin tasarımcılarına, ezberlenen teorik notlardan ziyade meselenin özüne inilmesinin başarıyla doğrudan ilişkili olduğunu anlattı.

Bir mesleğin önemini anlamanın ilk adımı hayatın önemini anlamak olduğunu kaydeden Dumanlı, hayata ruh katacak şeyin, insanın kendini tanıması ve hayattaki maksadını keşfetmesi ile başladığını söyledi. “İnsan gerçekten çok değerli ve çok istisnai bir varlık. Mesleğinizin felsefesini tekrar gözden geçirin. İnsan kimdir?  İnsan nasıl bir varlıktır? sorularını kendinize sorun!” ifadesini kullanan Dumanlı, sözlerini şöyle sürdürdü. “Mesleğin ruhunu, felsefesini anlamazsanız yapacağınız tasarımda çok büyük bir tasarım olamaz. Her mesleğin; felsefesi özü, kalbi ve ruhu vardır. Onu kavrayamadığınız zaman bir şeyler yaparsınız mutlaka ama bu yaptığınız şey daima eksik olur.”

Gazeteciliğin manevi boyutunu da değerlendiren Dumanlı, tecessüs (şüphe) ve tefekkür kavramları üzerinde durdu. Gazeteciliğin peygamber mesleği olduğunu dile getiren Dumanlı, “Habir ismine dayanan en büyük haber kaynağında içinde yaş ve kuru ne varsa diyen Kur’an- ı Kerim’de geçiyor. O kitabı bize getiren muhbiri Sadık.” diyerek muhabirin emin olunan kişi manasını taşıdığını söyledi.

 

Haberi tecessüse dayandıranların yanıldığını belirten dumanlı, yüce kitapta her şeyin  bu konuda çok açık ve net ifade edildiğini kaydederek, yüce kitapta insanların özel hayatının deşifre hakkının yer almadığını sözlerine ekledi. Türkiye ‘de gazeteciliğin ruhu üzerine çok fazla şey söylenmediğini kaydeden Dumanlı, meselenin özünün yine yapılan işi sevmekte olduğunu ifade etti. Dumanlı,  Türkiye’nin  işini ve eşini sevmeyenlerin ülkesi olarak tanımlanabileceğini belirterek, “Kişi, işini ve eşini sevmiyor hâlbuki bu hayatın özüdür. Türkiye’de günde 40 defa lanet olsun bu işe! Nerden girdim diyen kişilerin çevrelerine verdiği zarardan dolayı gerçekten büyük sıkıntılar yaşandığını düşünüyorum.” dedi.

İnsanların ruh dünyasının aydınlığı ölçüsünde tasarımlarının da berrak olacağını kaydeden Dumanlı, Peygamber efendimizin (S.A.V) “Allah işini doğru yapan insanı sever” sözünü hatırlatarak şöyle konuştu: “Türkiye’de işinden şikayet eden çok insan var. İşinizi sevin. Yapacağınız tasarım ister endüstriyel ister gazete tasarımı olsun onun içine duygularınızı katın. Hayata bakışınıza yaptığınız gazete arasında çok büyük bir bağlantı vardır. En büyük olay okumak. Eğer bu mesleği yapacaksanız tefekkür edeceksiniz” diye konuştu.

 

Günümüzde Türkiye’deki en büyük felaketlerden birinin okumadan yazmak, düşünmeden konuşmak olduğunu dile getiren Dumanlı, Türkiye’nin tefekküre çok ihtiyacı olduğunu anlatarak derin fikirlere de ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. İnsanların hayata bakışıyla yaptıkları iş arasında çok büyük bir bağlantı olduğunu belirten Dumanlı, “Eğer bu mesleği yapacaksanız tefekkür edeceksiniz.” diyerek genç tasarımcılara, bir grup Harvard’lı akademisyenin yazdığı “Element of Journalizm’ adlı eseri okumaları tavsiyesinde bulundu.  Sosyal sorumluluk içerisinde yeni bir gazetecilik dili oluşturmak gerektiğini belirten dumanlı,  “Gazetecileri engelleyen en önemli unsur devletlerin uyguladığı sansür mekanizmasıydı. Devletler geliştikçe bu sansür ortadan kalktı ama şu an sansürü reklam verenler uyguluyor” diye konuştu.

“Batı dünyasının çok bilmediği yaklaşım ve mantıkla yeni bir duyarlılık oluşturması gerektiğine inanmaktayım” diyen Dumanlı,  Türkiye’de pozitivizm ve materyalcilik korkusunun hala zihinlerde var olduğunu söyledi.   Dumanlı, kanunların müsaade ettiği alanda inanan insanların medyayı yeniden kurgulaması gerektiğini vurgulayarak,  “Bunun biraz İnançlı bir hayat bakışıyla ilişkisi olduğunu düşünüyorum. Biz her yazdığımız satırın hesabını asıl mahkemede vereceğimizi düşünerek dikkatli olmak zorundayız” dedi.

İlgili Haberler

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]

Belediye
16 Nisan 2024
İBB MECLİSİ 9. DÖNEM İLK OTURUMU İMAMOĞLU TARAFINDAN AÇILDI

İBB 9’ncu seçim dönemi ilk oturumu, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden üçüncü kez başarıyla çıkan Başkan Ekrem İmamoğlu tarafından açıldı.  Oturumu açmadan önce, toplam 315 kişiden oluşan İBB Meclis üyelerinin ellerini tek tek sıkan İmamoğlu, “31 Mart 2024 seçimlerinde halkımız, demokratik hakkını kullanmış ve İstanbul’u 5 yıl daha yönetmemiz yönünde bizlere vazife vermiştir. 5 yıl […]

Basında Kadıköy
09 Nisan 2024
KADIKÖY BELEDİYE MECLİSİ, MESUT KÖSEDAĞI BAŞKANLIĞINDA İLK TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ

Kadıköy Belediyesi’nin 31 Mart yerel seçimler sonucunda oluşan yeni meclisinin ilk toplantısı Belediye Başkanı Mesut Kösedağı başkanlığında gerçekleşti. Kadıköy Belediye Meclisi yeni döneminin ilk toplantısını yaptı. Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı başkanlığında 9 Nisan Salı günü Kozyatağı Kültür Merkezi’nde bulunan Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya siyasi partilerin ilçe başkanları ve Kadıköylüler katıldı. Meclisin ilk toplantısında Meclis […]

Genel
09 Nisan 2024
Tatil Fotoğraflarınız: Hırsızlara Davetiye mi, Keyifli Anılar mı?

Sosyal Medyanın Hırsızlık İstatistikleri Üzerindeki Etkisi Son yıllardaki istatistikler, bayram ve ara tatiller gibi yoğun dönemlerde artan hırsızlık vakalarına dikkat çekiyor. Ancak bu artışın arkasında yalnızca geleneksel yöntemlerin değil, aynı zamanda dijital dünyanın etkisinin de olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, hırsızlar giderek daha sofistike ve planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, […]