สล็อต

betflix

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Ekrem Dumanlı: İyi Bir Tasarım İçin Mesleğin Ruhunu Anlamalısınız!

Yayınlanma:
ABONE OL

Gazete Tasarım Günleri’nde konuşan Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı, bir mesleği icra edenlerin öncelikle o işin teorik meselesine çok fazla kafa yormaları gerektiğine dikkat çekerek genç tasarımcılara başarı yolunda önemli tavsiyelerde bulundu.  Dumanlı, geleceğin tasarımcılarına, ezberlenen teorik notlardan ziyade meselenin özüne inilmesinin başarıyla doğrudan ilişkili olduğunu kaydetti.
Gazete Tasarım Günleri’nde konuşan Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı, bir mesleği icra edenlerin öncelikle o işin teorik meselesine çok fazla kafa yormaları gerektiğine dikkat çekerek genç tasarımcılara başarı yolunda önemli tavsiyelerde bulundu.  Dumanlı, “Neyi seçerseniz seçin işinizi sevin. Tasarım böyle bir şey” diyerek meselenin özünün sevgi üzerine bina edileceğini belirtti.

Yedi gün boyunca usta isimleri dinleyen öğrenciler, Gazete Tasarım Günleri’nin önceki gün gerçekleşen bölümünde önemli isimlerle buluştu. Radikal gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Eyüp Can ve Medya Derneği Başkanı Salih Memecan’dan sonra konuşan Zaman gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı, geleceğin tasarımcılarına, ezberlenen teorik notlardan ziyade meselenin özüne inilmesinin başarıyla doğrudan ilişkili olduğunu anlattı.

Bir mesleğin önemini anlamanın ilk adımı hayatın önemini anlamak olduğunu kaydeden Dumanlı, hayata ruh katacak şeyin, insanın kendini tanıması ve hayattaki maksadını keşfetmesi ile başladığını söyledi. “İnsan gerçekten çok değerli ve çok istisnai bir varlık. Mesleğinizin felsefesini tekrar gözden geçirin. İnsan kimdir?  İnsan nasıl bir varlıktır? sorularını kendinize sorun!” ifadesini kullanan Dumanlı, sözlerini şöyle sürdürdü. “Mesleğin ruhunu, felsefesini anlamazsanız yapacağınız tasarımda çok büyük bir tasarım olamaz. Her mesleğin; felsefesi özü, kalbi ve ruhu vardır. Onu kavrayamadığınız zaman bir şeyler yaparsınız mutlaka ama bu yaptığınız şey daima eksik olur.”

Gazeteciliğin manevi boyutunu da değerlendiren Dumanlı, tecessüs (şüphe) ve tefekkür kavramları üzerinde durdu. Gazeteciliğin peygamber mesleği olduğunu dile getiren Dumanlı, “Habir ismine dayanan en büyük haber kaynağında içinde yaş ve kuru ne varsa diyen Kur’an- ı Kerim’de geçiyor. O kitabı bize getiren muhbiri Sadık.” diyerek muhabirin emin olunan kişi manasını taşıdığını söyledi.

 

Haberi tecessüse dayandıranların yanıldığını belirten dumanlı, yüce kitapta her şeyin  bu konuda çok açık ve net ifade edildiğini kaydederek, yüce kitapta insanların özel hayatının deşifre hakkının yer almadığını sözlerine ekledi. Türkiye ‘de gazeteciliğin ruhu üzerine çok fazla şey söylenmediğini kaydeden Dumanlı, meselenin özünün yine yapılan işi sevmekte olduğunu ifade etti. Dumanlı,  Türkiye’nin  işini ve eşini sevmeyenlerin ülkesi olarak tanımlanabileceğini belirterek, “Kişi, işini ve eşini sevmiyor hâlbuki bu hayatın özüdür. Türkiye’de günde 40 defa lanet olsun bu işe! Nerden girdim diyen kişilerin çevrelerine verdiği zarardan dolayı gerçekten büyük sıkıntılar yaşandığını düşünüyorum.” dedi.

İnsanların ruh dünyasının aydınlığı ölçüsünde tasarımlarının da berrak olacağını kaydeden Dumanlı, Peygamber efendimizin (S.A.V) “Allah işini doğru yapan insanı sever” sözünü hatırlatarak şöyle konuştu: “Türkiye’de işinden şikayet eden çok insan var. İşinizi sevin. Yapacağınız tasarım ister endüstriyel ister gazete tasarımı olsun onun içine duygularınızı katın. Hayata bakışınıza yaptığınız gazete arasında çok büyük bir bağlantı vardır. En büyük olay okumak. Eğer bu mesleği yapacaksanız tefekkür edeceksiniz” diye konuştu.

 

Günümüzde Türkiye’deki en büyük felaketlerden birinin okumadan yazmak, düşünmeden konuşmak olduğunu dile getiren Dumanlı, Türkiye’nin tefekküre çok ihtiyacı olduğunu anlatarak derin fikirlere de ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. İnsanların hayata bakışıyla yaptıkları iş arasında çok büyük bir bağlantı olduğunu belirten Dumanlı, “Eğer bu mesleği yapacaksanız tefekkür edeceksiniz.” diyerek genç tasarımcılara, bir grup Harvard’lı akademisyenin yazdığı “Element of Journalizm’ adlı eseri okumaları tavsiyesinde bulundu.  Sosyal sorumluluk içerisinde yeni bir gazetecilik dili oluşturmak gerektiğini belirten dumanlı,  “Gazetecileri engelleyen en önemli unsur devletlerin uyguladığı sansür mekanizmasıydı. Devletler geliştikçe bu sansür ortadan kalktı ama şu an sansürü reklam verenler uyguluyor” diye konuştu.

“Batı dünyasının çok bilmediği yaklaşım ve mantıkla yeni bir duyarlılık oluşturması gerektiğine inanmaktayım” diyen Dumanlı,  Türkiye’de pozitivizm ve materyalcilik korkusunun hala zihinlerde var olduğunu söyledi.   Dumanlı, kanunların müsaade ettiği alanda inanan insanların medyayı yeniden kurgulaması gerektiğini vurgulayarak,  “Bunun biraz İnançlı bir hayat bakışıyla ilişkisi olduğunu düşünüyorum. Biz her yazdığımız satırın hesabını asıl mahkemede vereceğimizi düşünerek dikkatli olmak zorundayız” dedi.

İlgili Haberler

Etkinlikler
13 Kasım 2024
Uluslararası Film Yapım Yönetim Atölyesi Akademisi Beyoğlu Sinemasında Başladı

T.C.Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Sinema Genel Müdürlüğünün katkılarıyla Film Yönetmenleri Derneği organizasyonu olan Film Yapım & Yönetim Akademisi Beyoğlu Sinemasında sanatseverlerle buluşmaya devam ediyor. Film-Yön Uluslararası Film Yapım Atölyesi Akademisi kapsamında; Alin Taşçıyan Moderatörlüğünde  Venedik Film Festivali programcısı Paolo Bertolin, M.Tafur Aydın ModeratörlüğündeEzgi Baltaş ile Cast Yönetimi , Perihan Taş Öz Moderatörlüğünde Yamaç Okur […]

Etkinlikler
13 Kasım 2024
İZLERİN FISILDADIĞI KİMLİKLER Sergisi Galeri 11.17 de

Galeri 11.17, 14 Kasım 2024 tarihinde açılacak olan “İzlerin Fısıldadığı Kimlikler” sergisiyle, izleyiciyi kimliğin çok katmanlı ve derin izlerini keşfetmeye davet ediyor. Resimden heykele uzanan farklı disiplinlerde üretilmiş eserlerin bir araya geldiği sergi, sanatçının hayatında iz bırakmış kişileri ya da derin duyguları fısıldayan portrelerle dolu. Bu sergi, her bir portre ve heykelin yalnızca dış görünüşü […]

Basında Kadıköy
13 Kasım 2024
Kadıköy Özgürlük Parkı’nda Lösev Şenliği

Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı LÖSEV, 2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası’nı İstanbul’da düzenlenen coşkulu bir şenlikle tamamladı. Kadıköy Belediyesi’nin destekleriyle Göztepe Özgürlük Parkı’nda gerçekleşen etkinlikte, lösemi tedavisi gören çocuklar, aileleri ve gönüllüler bir araya gelerek unutulmaz bir gün yaşadı. Şenlikte, LÖSEV Gönüllü Korosu çocuklarla birlikte sahne aldı ve izleyicilere keyifli anlar sundu. Adalar Belediyesi […]

Etkinlikler
12 Kasım 2024
İstanbul Rumeli Üniversitesi’nden Lösemi Farkındalığına Dair Anlamlı Proje

İstanbul Rumeli Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Tasarım Bölümü öğrencileri, öğretim görevlilerinin rehberliğinde önemli bir sosyal sorumluluk projesine imza attı. Tekirdağ Kapaklı’da bulunan Yanıkağıl Köyü İlkokulu ve Ortaokulu’nda gerçekleştirilen proje, LÖSEV (Lösemili Çocuklar Vakfı) için farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Köy okulunun duvarlarına yapılan renkli tasarımlar, lösemi hastalığına dikkat çekerek çocuklara umut ve cesaret dolu mesajlar verdi. LÖSEV’in […]