Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Torlak, Ayasofya’ya abdestsiz girilmesin!

Yayınlanma:
ABONE OL

MHP İstanbul Milletvekili D. Ali TORLAK, Arap Camii’ni ve Balat’ta tarihi eser üzerine yapılan inşaatı TBMM gündemine taşıyarak, Ayasofya’ya Abdestli olarak girilmesini istedi.

 

Arap Camii ve Balat Meclis Gündeminde

D. Ali TORLAK İstanbul’un fethinin 559. Yıldönümü nedeniyle TBMM’de yaptığı konuşmada; tarih boyunca bir cazibe merkezi olan İstanbul, Fatih Sultan Mehmet’in dehası, eşsiz stratejisi ve akılcı hamlesiyle bundan 559 yıl önce fethedilerek, vatan toprağı yapılmıştır dedi.

 

TORLAK yaptığı konuşmada bu fetihle; yalnızca askeri bir zafer kazanılmamıştır. Aynı zamanda, dünyada var olan dengeler değişmiş, önemli siyasal, sosyal ve ekonomik sonuçlar da getirmiştir. İstanbul’un fethi; çağ açıp, çağ kapatmakla kalmamış, 1071 yılında Malazgirt Zaferiyle Anadolu’ya yerleşen Türklerin, Anadolu’da kalmasını garantiye almıştır. Türk Milletinin Anadolu’da sağlam temeller üzerine oturmasını sağlamıştır.

 

İstanbul’un fethi; Türklerin sadece Avrupa Kıtasına geçişini sağlamakla kalmamış, Viyana kapılarına dayanmasını, üç kıtada at koşturmasını sağlamıştır. Bu vesileyle tarihler yeniden yazılmaya başlanmış, coğrafyalar yer değiştirmiştir. Fetihle birlikte, 600 yıl Osmanlı İmparatorluğu’na başkentlik yapan İstanbul, Cumhuriyet Türkiye’sinin vitrini, dünyaya açılan penceresi olmuştur.

 

Dünyayı kıskandıran stratejik konumu ve görkemli mazisiyle, doğu-batı arasında köprü görevini de layıkıyla devam ettirmektedir. Geçmiş tarihlerde olduğu gibi, bugün de bir cazibe merkezi olan İstanbul, ülkemizin toplumsal, kültürel, sanatsal ve ekonomik hayatına yön veren bir dünya kentidir.

 

Bu devamlılığın temelinde ise, Fatih Sultan Mehmet’in fetihten sonra; şehrin tarihi ve kültürel dokusunun korunmasını, İstanbul’u farklı inanç ve kültürden olan insanların bir arada huzur içinde yaşamasını sağlaması ve İstanbul’u bir hoşgörü merkezi yapması yatmaktadır dedi.

 

MHP İstanbul Milletvekili D. Ali TORLAK, İstanbul’un fethinin dünya tarihi bakımından; bin yıllık Bizans imparatorluğunun tarihe karışması, Ortaçağın kapanıp, yeniçağın başlaması gibi büyük önemi bulunmaktadır.

 

Türk Tarihi Bakımından ise; Osmanlı devletinin yükselme dönemine girmesi, başkentin İstanbul’a taşınması, Osmanlı devletinde toprak bütünlüğünün sağlanması, Karadeniz-Akdeniz deniz ticaret yolunun denetiminin, Türklere geçmesi gibi önemli sonuçlar sağlamıştır.

 

İslam tarihi bakımından ise, Türklere İslam dünyasında haklı bir şöhret ve itibar sağlamıştır. İstanbul’un, İslam dünyasında Mekke ve Medine’den sonraki merkezi haline gelmesi, bizler için bir övünç kaynağı olmuştur.

 

 

 

Ancak ne var ki; Bir zamanlar İslam dünyasının kalbi olan İstanbul’un, fethinden 736 yıl önce, sahabe neslinden olan Mesleme Bin Abdülmelik tarafından yapılan, İstanbul’un ilk camisi ve fetih’den sonra İstanbul’da ilk ezan sesinin yükseldiği Arap Camii, iki yıldır Restorasyon çalışmaları bahanesiyle kapalıdır.

 

İmamı dahi bulunmayan caminin, ibadete açılacak mıdır? Yoksa söylentilere göre müzeye mi dönüştürülecektir? Hala ne olacağı bilinmemektedir.

 

Diğer taraftan ise, Balat semtinde yer alan iç surlarda bulunan tarihi bir mahzenin üzerine, tüm itirazlara rağmen ruhsat izni verilerek bina yapılmakta, koca bir tarih yok edilmektedir.

 

İstanbul’da ne manevi geçmişe saygı kalmıştır. Ne de tarihimize, tarihi eserlerimize sahip çıkılmaktadır diyerek hükümete ağır eleştirilerde bulundu.

 

Bir tarafta Restorasyon bahanesiyle ibadete açılmayan İstanbul’un ilk camisi, diğer tarafta tarihi eserler üzerine yapılan beton inşaat diyerek manevi ve tarihi emanetlerin durumuna dikkat çeken Ali TORLAK, Ayrıca, İstanbul’da son 20 yıldır yaşanmakta olan cinayetler, yaralamalar, gasp ve hırsızlık gibi asayişsizlik olayları. İnsanlarımızın bırakın mahalleyi, caddeyi, sokağı. Evlerinde dahi güvende oturamadıklarını söyledi.

 

İstanbul için bizlere düşen, bu toprakları Türk-İslam coğrafyası yapan eserlere hakkıyla sahip çıkmaktır. Bize düşen, bu kutlu günü seneden seneye hatırlanır bir gün olmaktan çıkarıp, atalarımızın kahramanlıklarına, onların manevi şahsiyetlerine, Peygamberimizin övgüsüne mazhar olan ulu hakan Fatih Sultan Mehmet Han’a ve fetihte görev alan komutan ve askerlerine layık olmaktır.

 

Bu nedenle İstanbul’u; tarihsel geçmişine ve manevi konumuna uygun olarak geleceğe güçlü biçimde taşımak, hepimizin milli ve manevi sorumluluğu olmalıdır diyen TORLAK, konuşmasının sonunda ise;

 

İstanbul’un fethinin mimarı, büyük devlet adamı Fatih Sultan Mehmet Hanı ve tüm kahramanlarını, saygı ve rahmetle yad ediyor, İstanbul’un vazgeçilmez şah eser sembolü olan Ayasofya’nın, tekrar tarihi ve manevi misyonuna yaraşır, Abdest ile girilen bir manevi yapıya dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.

İlgili Haberler

Basında Kadıköy
24 Nisan 2024
KADIKÖY’DE 23 NİSAN, 5 AYRI PARKTA YÜZLERCE ETKİNLİKLE KUTLANDI

Kadıköy Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı’nı çocuklar için 5 ayrı parkta gerçekleştirdiği birbirinden renkli ve eğitici onlarca etkinlikle kutladı. Kadıköy’de 4 gün süren kutlamalarda her yaştan çocuk 23 Nisan coşkusunu doyasıya yaşadı. Kadıköy Belediyesi, her yıl olduğu gibi bu yıl da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na özel gerçekleştirdiği konserler, tiyatrolar, oyunlar, yarışmalar, […]

Genel
20 Nisan 2024
KİRA ANLAŞMAZLIKLARININ YÜZDE 80’İ DAVAYA DÖNÜŞÜYOR

Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulması için hayata geçirilen arabuluculuk sistemiyle Anadolu illerindeki anlaşmazlıkların yaklaşık yüzde 60’ı çözüme kavuşturulurken, büyük şehirlerde bu oranın yüzde 20’lerde kaldığı görülüyor.   Büyük şehirlerdeki kira anlaşmazlıklarının yüzde 80’i davaya dönüşmeye devam ediyor. İLGİLİ HABER Çevreci ve Sanat Sever Öğrencilerin Yaratıcı Çalışmaları 3. Kez Müze Gazhane’de! Türkiye’de özellikle […]

Eğitim
20 Nisan 2024
Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi

Ülkemiz Bağımlılıkla Mücadele Seferberliği kapsamında, İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde uyuşturucu kullanımı, bağımlılığı ve tedavi yöntemleri konularında Prof. Dr. Nevzat TARHAN ile birlikte Kurum Psikologu Nurdan EYÜPREİSOĞLU’nun moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide Prof. Dr. Nevzat TARHAN,  bağımlılık nedir, kişiyi madde kullanmaya iten nedenler nelerdir, bağımlı bir bireyin tedavisi nasıl olmalıdır, bağımlı bir birey ile nasıl […]

Belediye
20 Nisan 2024
Dünyanın Çocukları “Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali” için İBB’de buluştu

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 15 farklı ülkeden ‘Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali’ için İstanbul’a gelen çocukları, Saraçhane’deki tarihi Meclis Salonu’nda ağırladı. İmamoğlu, aralarında Filistin ve Ukrayna’dan gelen çocukların da bulunduğu katılımcılara, “Dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan savaşların, acıların son bulması, Atatürk’ün dediği gibi, yurtta ve dünyada barışın egemen olması için, çocuklardan öğreneceğimiz çok şey var. Dilerim, […]