Slot Siteleri Giriş En iyi Casino Slot Demo Online

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

İBB Şehir Tiyatroları’nın Yeni Oyunu: Nekrassov!

Yayınlanma:
ABONE OL

İBB Şehir Tiyatroları, Nisan ayının son haftasında Nekrassov adlı oyunu repertuarına katıyor. Jean Paul Sartre’ın yazdığı Ergün Işıldar’ın yönettiği oyun 25-29 Nisan 2012 tarihleri arasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde seyirciyle buluşuyor.

 

Nekrassov’da Soğuk savaş yıllarında Fransız basın dünyasında kâr etmek uğruna çevrilen cehennemlik işler ve cehennemlik bir adamın aşkı konu ediliyor.

 

 

Çevirisini Işık Noyan’ın, dramaturgluğunu Özge Ökten’in, sahne tasarımını Ergün Işıldar ve Cem Yılmazer’in, kostüm tasarımını Sebahat Çolakoğlu’nun, ışık tasarımını Cem Yılmazer’in, efekt tasarımını Ersin Aşar’ın yaptığı oyunda; Derya Kurtuluş, Rıdvan Çelebi, Arda Aydın, Yılmaz Meydaneri, Özgürefe Özyeşilpınar, Engin Akpınar, Özgür Atkın, Melike Altınbaran, Sezai Aydın, Nihat Alpteki, Uğur Dilbaz, Cem Karakaya, Ceren Hacımuratoğlu, Yavuz Şeker, Haşmet Zeybek, Eftal Gülbudak, Ömer Barış Bakova, Radife Baltaoğlu, Savaş Barutçu, Gürol Güngör, Mana Alkoy, Caner Bilginer rol alıyor. Oyun 25-29 Nisan 2012 tarihleri arasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak.

 

Oyunun Broşürü’nden…

 

Yazan: Jean Paul Sartre

 

Varoluşçuluğun Fransa’da ilk temsilcisi olan Jean Paul Sartre, 21 Haziran 1905 yılında Paris’te doğdu.La Rochelle Lisesi’nedevam etti. Eğitimini Ecole Normale Superievre’de, İsviçre’deki Fribourg Üniversitesi’nde sürdürdü. 1929 yılında Simon de Beavuoir ile tanıştı. 51 yıl boyunca birlikteliklerini sürdürdüler. 1938 yılında önce “Hastalık” romanını, hemen ardından “Duvar”ı yazdı. 1946 yılında Egzistansiyalizm içerikli ilk denemelerini yazdı. 1931-1945 yılları arasında öğretmenlik yaptı.

1946 -1955 yılları arasında ise sadece biyografiler yazdı. II. Dünya Savaşı sırasında Almanlar tarafından hapse atıldı. Hapisten çıktıktan sonra Direniş Hareketi’ne katıldı. “Sinekler” adlı oyunu, 1943 yılında onun Direniş Hareketi içinde olduğunu bilmeyen Almanların izniyle oynandı. Hemen arkasından da, “Varlık ve Hiçlik” adlı eserinde varoluşçu felsefesinin ilkelerini açıkladı. 1964 yılında kazandığı Nobel Ödülü’nü “Burjuva toplumun değerlerini temsil ettiği” gerekçesiyle reddetti.

1967 yılında Vietnam Savaşı’na karşı çıktı; aynı yıl Bertrand Russell’ın kurduğu “Savaş Suçları Mahkemesi”ne başkanlık yaptı. 1980 yılında gözlerini tamamen kaybedene kadar yazmayı sürdüren Sartre, 15 Nisan 1980’de öldü.

 

Eserlerinden Bazıları: Bulantı (1938), Sinekler (1943), Özgürlüğün Yolları (1945), Mezarsız Ölüler (1946), Saygılı Yosma (1946), Kirli Eller (1948), Şeytan ve Yüce Tanrı (1951), Altona Mahpusları (1960), Sözcükler (1964)

 

 

 

 

Yöneten: M. Ergün Işıldar

 

1956’da Ankara’da doğdu. Tiyatro ile ilişkisi yedi sene boyunca yatılı okuduğu İstanbul Erkek Lisesi’nde başladı. İlk oyunu, 1970 yılında Zincirlikuyu’daki yeni sahnelerinde çocuk oyunları yapmaya karar veren Gönül Ülkü-Gazanfer Özcan Tiyatrosu’nda açılan sınavı kazanarak oynadığı, Ferih Egemen’in “Ben Çalmadım” oyunudur. Daha sonra Turgut Özakman’ın yazdığı “Ocak” adlı oyunda, “Özcan” rolü ile İLTÖ Şenliği ve AKM yangını sonrası yapılan Liselerarası Şenlik’te “En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu” ve “En İyi Dekor” ödüllerine layık görüldü.

Okulda sosyal etkinlikleri ile dikkati çeken Ergün Işıldar, İstanbul Belediyesi Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nü kazanınca İstanbul Erkek Lisesi’ni bıraktı. 1976 yılında İBŞT Yerinden Yönetimi’nin açtığı sınavla Şehir Tiyatrosu’na yevmiyeli olarak girdi. 1978 yılında stajyer kadroya alınan Ergün Işıldar, TİSAN kuruluş çalışmalarına, Barış Komitesi ve Halk Kooperatifi çalışmalarına da katıldı. 12 Eylül 1980 yönetiminin icraati sonucu, ana kadroya alındığı yıl kurumdan uzaklaştırıldı.

Dokuz yıl boyunca birçok değişik tiyatro topluluğunda çalıştı. 12 Eylül sonrasında tanıştığı ilk özel tiyatro Genco Erkal’ın daveti ile Dostlar Tiyatrosu oldu. İstanbul Sanat Etkinlikleri Sahnesi kurucularından olan Işıldar (Kelaynaklar Kukla Yapımı, Yönetmen Yardımcılığı, Perküsyon), Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu (Kaldırım Serçesi), Egemen Bostancı Şan Müzikholü oyunculuk ve yönetmen yardımcılığı (Aslan Asker Şvayk, Carmen, Arkadaşım Eşşek, vb.) görevlerinde bulundu.

TODER kuruluşunda aktif olarak görev aldı. Bu dönemde “Şalvar Davası” ve “Çıplak Vatandaş” gibi filmlerde de görev aldı. 1988 yılında devletle olan mahkemesini kazanan Işıldar, Şehir Tiyatrosu’na geri döndü. Sanatçı, bu kurumda oyunculuk ve yönetmenlik yapmaktadır.

 

Görev Aldığı Oyunlardan Bazıları: Kafatası, Sabahat, Macbeth, Meraki, İlk Evlilik (Yönetmen), Tahterevallide Üç Kişi (Yönetmen), Barışa Şans Verin, Altı Derece Uzak, Kuyruklu Yıldız Altında ve Müfettiş.

İlgili Haberler

Genel
26 Mart 2024
Snowboard’un harika çocuğu Dağhan Güler Türkiye şampiyonu

Bursalı snowboard sporcusu 13 yaşındaki Dağhan Güler, bu yıl düzenlenen ‘Giant (geniş) Slalom’ ve ‘Slalom’ yarışlarında topladığı 455 puanla klasmanda Türkiye birincisi oldu. Henüz 6 yaşında başladığı ve yıllar içinde adeta gönül verdiği snowboard sporunu profesyonel olarak sürdüren Dağhan Güler, bu yıl elde ettiği başarılarla gururlandırdı.   İLGİLİ HABER İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nden “Verdi […]

Genel
25 Mart 2024
Kuran-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması Sunuculuğuna Bekir Köse yapıyor

TRT1’in uzun soluklu ve en çok izlenen programlarından bir tanesi olan “Kuran-ı Kerimi Güzel Okuma Yarışması”, 8. sezona sunucu değişikliğiyle girdi. Bu yılın sunucusu, modern tarzı ve sesiyle dikkat çeken Bekir Köse oldu. 11 yaşında Kuran’ı ezberleyerek hafız olan olan ünlü sunucunun Ramazan ayı boyunca sunacağı program, 8 sezondur yüzlerce başvuru alıyor. FİNALE CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN […]

Belediye
24 Mart 2024
Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi. Mevcut İBB yönetimi tarafından balıkçı esnafının görmezden gelindiğini belirten Murat Kurum, “Her işte olduğu gibi yine balıkçı esnafımız da çaresiz bırakılmış, göz ardı edilmiş, görmezden gelinmiş. Aynı anlayışı aslında İstanbul’un her yerinde görüyoruz. İstanbul’un neresine gitseniz bir sorun, […]

Etkinlikler
23 Mart 2024
AKBANK SANAT’TA YENİ SERGİ “Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası”

Sanatın her disiplinine kapılarını açan Akbank Sanat, bu kez bilgisayar oyunları dünyasını sanatla buluşturan ‘Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası’ adlı sergiye ev sahipliği yapıyor.  Küratörlüğünü Zeynep Arınç ve Güven Çatak’ın üstlendiği sergi, 26 Mart – 18 Mayıs 2024 tarihi arasında Akbank Sanat’ta sanatseverler ve oyun tutkunları ile buluşuyor. Günümüzde bilgisayar oyunlarının hayatımızın vazgeçilmez bir parçası […]