Deneme Bonusu Veren

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Tükoder, kredi kartı borcunuzu kapatın ve kullanmayın!

Yayınlanma:
ABONE OL

TÜKODER ( Tüketiciyi Koruma Derneği ) Genel Merkez Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamaya göre;

 

Değerli Tüketiciler

BDDK ( Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ) tarafından Banka Kartları ve Kredi Kartları ile ilgili yönetmelikte değişiklik yapılarak kredi kartları asgari tutar ödeme oranları artırılmış, ayrıca “bir takvim yılı içinde en fazla 3 defa dönem borcunun yüzde ellisine kadar ödeme yapılan kredi kartlarının limitlerinin dönem borcunun tamamının ödenmesine kadar artırılamayacağını ve bu kredi kartlarının nakit çekimine kapatılacağı “  belirtilmiştir. Söz konusu değişiklik 17.09.2011 tarihinde uygulanmaya başlayacak olup, bu da milyonlarca kredi kartı kullanıcısının mağdur edilmesi anlamına gelmektedir.

 

Bankalar ;  Bankalar Kanunu’nu ve 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Yasası’nı hiçe sayarak işlem yapmakta, kredi kartı limitlerini keyiflerince ayarlamaktadırlar.  Bankalar Kanunu gereği bankalar kredi verirken İSTİHBARAT yapmak ve buna göre kredi vermek zorunda olup, Kredi Kartı verirken de aynı görevlerini yapmak, kart limitlerini kart talep edenin gelirine göre ayarlamakla yükümlüdürler. Ancak uygulamada bankalar istihbarat yapmadan ve yasada kredi kartı limitinin kart talep edenin gelirinin en fazla 2 ya da 4 katı olabileceği belirtilmesine karşın yasanın emredici hükmünü nazara almadan tüketicilere ödeme güçlerinin kat be kat üzerinde limitler vermektedirler. BDDK Bankaları denetleme görevini yeterince yapmamakta, bu konudaki uyarılarımıza ve şikâyetlerimize de kulağını tıkamaktadır.

 

Tüketiciler bankaların son derece cazip satış yöntemlerine karşı kendilerini koruyamadıkları gibi, TC. Anayasasının 172. Maddesinde “ Devlet tüketicileri koruyucu tedbirleri alır “denilmesine karşın Devlette  bu konuda üzerine düşen görevi yerine getirmemektedir.

 

Tüketiciler Bankalara karşı korunmasız, savunmasız ve teslim olmuş vaziyettedirler. Gelir düzeyinin düşük, ekonomik zorlukların hat safhada olduğu ülkemizde tüketicilerden kredi kartı kullanmamalarını istemek çok ta doğru bir söylem olmamaktadır. Cebinde sıcak para bulunmayan tüketici ister istemez karta yönelmekte, satıcıların ve bankaların reklamları, cazip satış şartları ve özellikle de taksitli kampanyaları nedeniyle de gelirinin kat be kat üzerinde harcama yapmaktadır. Kapitalizmin amacı halkı borçlandırmak, günlük dertleri içinde boğulur hale getirerek sorgulamayan, araştırmayan ve merak dahi etmeyen bireyler yaratmaktır. Ülkemizde yapılmak istenilen tam da budur.

 

Bankaları Denetlemek üzere kurulmuş BDDK. devamlı olarak bankaları memnun, tüketicileri mağdur edecek tedbirler almaktadır. Yapılan son yönetmelik değişikliği ile de zaten ödeme güçlüğü çeken milyonlarca tüketici daha da zor duruma düşecek ve geçmişte yaşanılan kredi kartları facialarına yenileri eklenecektir.

 

Aynı sorunları tekrar yaşamamak için; Devlet ve Hükümet vergi affı vb. isimler altında çıkardığı aflar gibi kredi kartı borçları için de bir af çıkarmalı, faizsiz veya çok düşük faizli krediler vererek tüketicilerin borçlarını ödemelerine imkân sağlamalıdır. Kısa vadede Hükümetin böyle bir yaklaşımı ve düşüncesi olmadığını gözlediğimizden, tüketicilerimize gerekirse düşük faizli tüketici kredileri alarak, ya da aile veya çevreye borçlanarak derhal kredi kartı borçlarını ödemelerini ve mümkünse bundan sonra kredi kartı kullanmamalarını salık veriyoruz.

 

Değerli tüketiciler, Derneğimiz yasalar çerçevesinde sizlerin korunmanız, haklarınızı öğrenmeniz ve kullanabilmeniz için 1990 yılından bu yana mücadele etmektedir. Bu mücadelede sizleri de yanımızda görmek istiyor,  tüketim çılgınlığına son vermek, tüketici haklarının suiistimallerine dur demek ve haksızlıklara karşı hep birlikte elele mücadele etmek üzere derneğimize üye olmanızı bekliyoruz” şeklinde ifade edildi.

İlgili Haberler

Belediye
16 Nisan 2024
İBB MECLİSİ 9. DÖNEM İLK OTURUMU İMAMOĞLU TARAFINDAN AÇILDI

İBB 9’ncu seçim dönemi ilk oturumu, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden üçüncü kez başarıyla çıkan Başkan Ekrem İmamoğlu tarafından açıldı.  Oturumu açmadan önce, toplam 315 kişiden oluşan İBB Meclis üyelerinin ellerini tek tek sıkan İmamoğlu, “31 Mart 2024 seçimlerinde halkımız, demokratik hakkını kullanmış ve İstanbul’u 5 yıl daha yönetmemiz yönünde bizlere vazife vermiştir. 5 yıl […]

Basında Kadıköy
09 Nisan 2024
KADIKÖY BELEDİYE MECLİSİ, MESUT KÖSEDAĞI BAŞKANLIĞINDA İLK TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ

Kadıköy Belediyesi’nin 31 Mart yerel seçimler sonucunda oluşan yeni meclisinin ilk toplantısı Belediye Başkanı Mesut Kösedağı başkanlığında gerçekleşti. Kadıköy Belediye Meclisi yeni döneminin ilk toplantısını yaptı. Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı başkanlığında 9 Nisan Salı günü Kozyatağı Kültür Merkezi’nde bulunan Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya siyasi partilerin ilçe başkanları ve Kadıköylüler katıldı. Meclisin ilk toplantısında Meclis […]

Genel
09 Nisan 2024
Tatil Fotoğraflarınız: Hırsızlara Davetiye mi, Keyifli Anılar mı?

Sosyal Medyanın Hırsızlık İstatistikleri Üzerindeki Etkisi Son yıllardaki istatistikler, bayram ve ara tatiller gibi yoğun dönemlerde artan hırsızlık vakalarına dikkat çekiyor. Ancak bu artışın arkasında yalnızca geleneksel yöntemlerin değil, aynı zamanda dijital dünyanın etkisinin de olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, hırsızlar giderek daha sofistike ve planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, […]

Belediye
07 Nisan 2024
ŞİLE’NİN GENÇ BELEDİYE BAŞKANI ÖZGÜR KABADAYI GÖREVE BAŞLADI

31 Mart Yerel Seçimlerinde, Şilelilerin halkının desteğiyle %51.88 oy oranı ile Şile Belediye Başkanı seçilen Cumhuriyet Halk Partisi adayı Özgür Kabadayı, 4 Mart Perşembe günü Şile İlçe Seçim Kurulu’ndan düzenlenen mazbatayı vatandaşlarında yoğun katılımlarıyla birlikte teslim alarak başkanlık görevine resmen başladı. ŞİLE İÇİN YENİ BİR DÖNEM   İLGİLİ HABER Ataşehir’de yeni belediye başkanı Onursal Adıgüzel […]