Slot Giriş

Slot Siteleri

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

BAYRAMI YAŞAMAK

Yayınlanma:
ABONE OL

Bayram sevinç ve neşe günü demektir. Her milletin milli günleri, tarihi hatıralarını içeren bayramları vardır. Bir dine mensup insanların da aynı şekilde dini gün ve bayramları vardır. Bizzat Hz. Peygamber tarafından ilan edilen Ramazan ve Kurban Bayramları Müslümanların en önemli sevinç günleridir.

Dini bayramlarımız, temel anlamda dini duygu ve şuurun sosyal hayatta tazelenmesinin yanında; toplumsal huzur ve barışın temelini oluşturan yardımlaşma ve dayanışma ruhunun canlı tutulmasına vesile olan bayramlaşma, sevgi, saygı, sıla-i rahim, ikram ve hediyeleşme gibi erdemlerimiz bizi hep diri tutan değerlerimizdir.

Bayram günleri yeme, içme ve sevinç günleri olmakla birlikte her bir bayramın farklı anlamı da vardır. Bu bağlamda Ramazan Bayramı bir ay süresince Allah için tutulan orucun arkasından mü’minler için verilen “genel iftar ziyafeti” hükmündedir. Bu yüzden ona “Fıtır Bayramı” (iftar bayramı) denilmiştir. Dolayısıyla Ramazan Bayramı her gün tutulan orucun iftar vaktindeki sevinci gibi tutulan bir aylık orucun toplu bir iftar sevincini ifade eder.

Bütün yönleriyle kulluğumuzu icra etmeye çalıştığımız, her türlü hayrı, rahmeti, bereketi ve nice güzellikleri bünyesinde barındıran Ramazan Ayını geride bıraktık. Ferdî ve toplumsal bir eğitim süreci yaşadık. İnanç ve ahlaki değerlerimizi yeniden keşfettik. Manevi güzelliklerimizi çoğalttık, adeta dinî hayatımızı yeniden inşa ettik. Kazandığımız bu manevî kazanımları, güzel hasletleri bayram ve sonraki zamanda kaybetmeyelim. Düzene koyduğumuz inanç, ibadet ve ahlak çizgimizi bozmayarak dini hayatımızdaki istikrarımızı gösterelim.

Bayramlar gönül dünyamıza sevgi, saygı, ve imanın yerleşmesi için bir milat olmalı. Sevgili Peygamberimizin (sas) “..birbirinizi sevmedikçe iman etmiş olmazsınız” öğretisi gereği birbirimize olan muhabbetimizi artırarak imanımızı sağlamlaştıralım. Ayrılmak, uzaklaşmak yerine asgarî müştereklerimizi öne çıkarıp tıpkı cami gibi kuşatıcı ve kucaklayıcı olalım. Müslüman’ın üç günden fazla dargın kalmasını hoş karşılamayan Peygamberimizi (sas) dinleyerek dargınsak barışalım ve dargınları barıştıralım.

Komşusu açken müminin tok dolaşmasını uygun görmeyen Hz. Peygamberin uyarısına kulak verelim. Küçülen dünyamızda uzaktaki, yakındaki kardeşlerimizin açlığını, yoksulluğunu kendimize dert edinelim. Merhamet edersek ilahi rahmet ve merhamete ulaşacağımızı unutmayalım.

Yetimleri görüp gözeterek Aziz Peygamberimizin cennette beraber olma müjdesine nail olalım.

Bayram günlerinde, özellikle Anne-Babamızın ellerini öpmeli ve hayır dualarını mutlaka almalıyız. Yüce dinimiz İslam Allah’a ibadetten sonra Anne-Babaya iyiliği emrediyor ve onlara “öf” bile demeyi yasaklıyor. Anne-Babaya saygı ve iyiliğin, akrabalık ilişkilerinin sürdürülmesinin ömre ve kazanca bereket kattığını haber veriyor.

Bu itibarla; bayram sabahı erken kalkıp, temizlenip en güzel elbiselerimizi giyerek camiye gidelim. Karşılaştığımız herkesle hal-hatır sorarak tebrikleşelim. Yoksul ve yetimleri sevindirelim. Büyüklerimizi, akraba ve komşularımızı ziyaret edelim. Hastane ve huzur evlerinde kimsesizlere ziyarette bulunalım. Çocukları sevindirelim. Hâsılı bayramı gereği gibi yaşayalım ve yaşatalım.

Bu vesile ile bayramın ailemiz, milletimiz, ülkemiz ve tüm insanlık için huzur, barış ve mutluluk getirmesini dilerim.

 

30.08.2011

Ümit ÇİMEN

Kartal Müftüsü

İlgili Haberler

Beklenen sağanak yağış ve dolu öncesi İstanbullular araçlarını battaniye, halı ve kartonlarla kapattı

İstanbul’da beklenen sağanak yağış ve dolu öncesi vatandaşlar araçlarını korumak için battaniye, halı ve kartonlarla kapattı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre İstanbul’da yarın sabah saatlerinden itibaren görülecek sağanak yağışların kuvvetli, yerel olarak çok kuvvetli (40-75 kilogram/ metrekare) olması bekleniyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü de yaptığı açıklamada turuncu uyarı vererek, ani sel, su baskını, yıldırım, yağış anında […]

Basında Kadıköy
05 Temmuz 2020
Fenerbahçe sahasında Göztepe’yi 2-1 mağlup etti

Süper Lig’in 30. haftasında Fenerbahçe sahasında Göztepe’yi 2-1 mağlup etti. Süper Lig’in 30. haftasında Fenerbahçe, sahasında Göztepe’yi genç oyuncusu Ferdi Kadıoğlu’nun attığı gollerle 2-1 mağlup etti. Göztepe’nin tek golü ise Soner’den geldi. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 1. dakikada sol taraftan ceza sahası içine giren Vedat’ın yerden verdiği pasta Deniz’in gelişine yaptığı vuruşunda kaleci Beto topu […]

Dünyadan
21 Ağustos 2019
Türkiye’deki Reynmen,hiçbir müzik şirketi ile anlaşmayın!

Genç fenomen müzik sanatçılarına ilginç bir çağrıda bulundu. “Ela” ve “Derdim Olsun” şarkılarıyla müzik piyasasını sallayan Reynmen sosyal medya hesabı İnstagram’dan hakkındaki iddialara sert bir şekilde cevap verirken, birde çağrıda bulundu;  “Müzik yapan arkadaşlara tavsiyem, Türkiye’deki hiçbir müzik şirketi ile anlaşmayın” dedi.   Seyhan Müzik sahibi Bülent Seyhan’ın “Ajdar’a haksızlık ettik, oysaki zararsızdı. Ama Reynmen […]

Flaş
26 Nisan 2016
U19 Liginde Talip Aktaş hocanın takımı Pendikspor Türkiye şampiyonu!

Coca-Cola Bölgesel Gelişim U19 Ligi’nde şampiyon Pendikspor Antalya’da düzenlenen Coca-Cola Bölgesel Gelişim U19 Ligi finallerinde mutlu sona ulaşan takım Pendikspor oldu. Pendikspor normal süresi 0-0 biten final müsabakasında  Sakaryaspor A.Ş’yi uzatma dakikalarında bulduğu golle 1-0  mağlup etti. Nazilli Belediyespor’u  4-2 yenen Kocaeli Birlikspor ise 3’üncü oldu. WOW Topkapı Palace Otel Sport Center’da oynanan Coca-Cola Bölgesel […]