Deneme Bonusu Veren

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Kadıköy’de bir çakıl taşı ressamı, Turan Gökmenoğlu

Yayınlanma:
ABONE OL

‘’Çakıl taşları, sadece tablolara dönüşmekle kalmıyor, her biri kendi anısını, şarkısını ve hikayesini anlatıyor!

Kadıköy’de bir çakıl taşı ressamı Turan Gökmenoğlu. Hukuk Fakültesini kazanmış olmanıza rağmen, hayatınızın geri kalan kısmında bu alana kanalize olduğunuzu vurgulayan bir ibare göremedim. Eğer bu tespit doğru ise, neden mesleğinizi yapmadınız?

Sinop Ayancık’ta doğdum. Ortaokuldan sonra, Ayancık Matbaası’nda çalışarak eğitimimi sürdürmek zorunda kaldım. Çocukların geleceğini büyükleri şekillendirirmiş derler. Ben de değerli bir büyüğümü örnek alarak, Hukuk Fakültesi’ni seçtim. Okumak için de çalışmam gerekiyordu. Cağaloğlu’ndaki pek çok matbaada çalışarak eğitim hayatımı sürdürdüm. Zaman içinde, matbaacılık asıl mesleğim oldu ve hayatımın her alanında hukuk bilgimi kullandım. Hümanist yapım çekişmeyi sevmediği için, eğitimini aldığım hukuk dalında çalışmayı düşünmedim. Hayatımı kağıt ve mürekkep kokularıyla, kurşun harflerle kazandım.

Kelimeler ile aranız oldukça iyi. Pek çok kitap yazdınız, sayısız eserde imzanız var. İlk kitabınızı kitapçı raflarında gördüğünüz zaman ki hislerinizi, öğrenmek istiyorum.

Öykü ve şiir denemelerim, ilkokul yıllarından başladı. Yazılarım gazete ve dergi sayfalarından taşıp, kitaplara dönüştü. Kitaplarımın tümü, kendi matbaamızda basıldığı için, heyecanım katlanarak büyürdü. İnsanın kendi eserini eline aldığında duydukları, bebeğine sarıldığında hissettikleri ile aynı. Kağıdından, boya kokusuna kadar, kendinden bir parça gibi. Kitap ve gazetelerim hakkındaki olumlu eleştiriler, tüm yorgunluğumu ve terimi silip süpürüveriyor. Geriye de öğüncü ve gururu kalıyor. Yayınladığım tüm kitap ve gazetelerde, doğduğum topraklara olan borcumu ödeme çabalarım gizli. Yazılarımın her satırından ve şiirlerimin her mısrasından, memleketimin büyülü kokuları yayılır.

Kuş Misali şiiriniz Erhan Güleryüz tarafından bestelenerek TRT İNT’de Aynadan Yansıyanlar programında, Erhan Güleryüz ve AYNA grubu tarafından seslendirildi. Gurur verici bir gelişme, bu size ne hissettiriyor. Diğer şiirlerinize yönelik bu tür talepler var mı?

İlk şarkı sözüm, Günaydın Gazetesi’nin yarışmasını kazanarak, Zeynettin Maraş tarafından Hüseyni makamında bestelenmişti. Doğduğum şehirle ilgili ikinci şiirim de, Erhan Güleryüz tarafından bestelenip, TRT’de canlı olarak icra edilince, hayatımın en büyük gururunu yaşadım. O gün, rahatsız olduğum için,  davet edildiğim proğrama katılamamıştım. Proğrama telefonla bağlanarak, duygularımı paylaştım. Şarkının bestesi de çok güzeldi. Erhan Güleryüz’ün yorumunda, doğduğum topraklara ‘’Kuş Misali’’ uçuşup gittim. Bu şarkının bana yaşattığı haz, kitap ve gazetelerden daha farklı. Çünkü içinde ruhu, duygusu ve heyecanı var. Şarkıyı her dinleyişimde, aynı heyecanı ve gururu yaşıyorum. ‘’Düşüyorum Kuş Misali Yollara…’’

Şarkı sözlerimden otuza yakınını kendim besteledim. Oğlum Uğur da, bazı şiirlerimi besteledi. Onun sesinden ve yüreğinden kopup gelen şarkıları, çok beğeniyorum. Pek çok bestecide şarkı sözlerim var. Çoğu bir gün,  notaların büyüsü ile buluşmayı bekliyor.

Taşlara ilginiz ne zaman başladı? Taşların alternatif tıp çerçevesinde şifa olabileceğini ifade etmişsiniz. Çağımızın en popüler sorunlarından biri olarak varlığını sürdüren depresyon, stres için hangi taşları öneriyorsunuz?

 

Taşlara olan ilgim, çocukluk yıllarıma dayanır. Çakıl taşları, kum ve deniz kabukları kullanarak yaptığım biblolarım, Ayancık’ta bazı hediyelik eşya dükkanlarında satılırdı. Hukuk Fakültesi’ni kazanıp İstanbul’a geldiğimde, taşlara olan ilgim daha da arttı. Değerli taşları tanımaya, işlemeye ve araştırmaya başladım. İşyerimin duvarına astığım tablolara dokunduğumda, yorgunluğumu ve stresimi alırdı. Taşlara gizlenmiş büyülü sırla tanışmam böyle başladı. Özellikle kızılderili mitolojisini inceledim. Toplumumuzla pek çok ortak yönleri vardı. Her burca izafe edilen kıymetli taşları inceledim. Matbaacılık mesleğimin yanında, taşlar da geçim kaynağına dönüştü. Tasarladığım takılar çok ilgi çekti ve beğenildi. Yaptığım bine yakın tesbih, özel koleksiyonlarda yerini aldı. Taşlarla ilgili pek çok televizyon programına katıldım.

Çağımızın hastalığı stres için en etkili taşlar, özellikle kuvars çeşitleri. Kristal, Pembe Kuvars ve demir mineralinden etkilenip mor renk alan Ametist, bu konuda benim favorim. Kadıköy Taşı olarak bilinen Kalsedon, sarı renge dönüşen Sitrin Kuvarsı, Akik, Agat ve Turkuvaz, en önemli stres giderici değerli taşlar. Ayrıca Kehribar’ı da unutmamak gerekir. Herkesin en büyük arzusu, gerçek Amber taşından yapılmış, Kehribar bir tesbih sahibi olmaktır.  Stresi giderdiği gibi, troit bezinin düzenli çalışmasını sağladığı için, guatra da iyi geliyor. Gemicileri koruduğuna inanılan Akuamarin, Mısır’lıların kutsal taşı Lapis Lazuli, asalet taşı Opal, Zümrüt, Yakut ve zenginlik taşı Safir.

 

Çakıl taşları ile resim sanatına ilginiz ne zaman başladı?

 

Taşlarla tanıştığım ilk günden beri, çakıl taşlarını kullanarak resim yapmayı düşledim. Bu konuda pek çok denemem oldu. Çeşitli tablolarım evimi, iş yerimi ve dostlarımın duvarlarını süslemeye başladı. Fakat hala asıl yapmak istediğimi başarabilmiş değildim. Resimlerimi nasıl bir malzeme üstüne yapacağım konusunda kararsızdım. Taşları kendi doğal renklerinde kullanıyordum ve bazı renkleri bulmakta ve işlemekte zorlanıyordum. Taşlara daha fazla zaman ayırabilmek düşüncesi ile emekliliğe karar verdim. Evimin bir odasını atölyeye dönüştürüp, yaptığım ürünleri web sitemde sergilemeye başladım.

 

Çakıl taşı ressamı Fehim İbrahim Hakkıoğlu ile yolunuz nasıl kesişti?  Çakıl taşı resim dersleri ile ilgili süreçten söz eder misiniz?


 

Bir gün tesadüfen, çakıl taşı resim sanatının dünyadaki tek temsilcisi olan, değerli hocam Fehim İbrahim Hakkıoğlu ile karşılaştım. Bir yıl boyunca derslerine katıldım. Olağanüstü bir resim tekniği vardı. Onun sayesinde, çakıl taşlarının şarkılarını dinlemeyi ve onlarla konuşmayı öğrendim. Büyülü çakıl taşları, parmaklarımın ucunda tablolara dönüşmeye başladı. Hocamla birlikte aynı tuale taş dizdik, aynı heyecanı paylaştık. Hocamın seçtiği iki resmim, 2009 yılında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği, Feshane Şenlikleri’nde ve Kadıköy Vapur İskelesi Sergisi’nde yer aldı.

Özellikle, Hollanda’lı ressam Vincent Van Gogh ve Fransız ressam Edouard Leon Cortes’in tablolarını çakıl taşına uyarlamaya çalıştım. Şimdi sırada, doğduğum topraklarla ilgili çalışmalar var. Çakıl taşı ile yaptığım resimler belli bir sayıya ulaştığında, doğduğum topraklarda sergi açmayı düşünüyorum.

 

Çakıl taşı resim sanatında kullanılan malzemeler hangileri?

 

Çakıl taşı resim sanatında kullandığımız sadece üç malzeme var. Tual, çakıl taşı ve tutkal. Biraz emek, biraz da sabır ve yüce gönül…

 

Çakıl taşı resim sanatının aşamaları nelerdir?

 

Önce, yapmak istediğimiz resmi kara kalemle tual üzerine çizip, ardından guaj, akrilik veya yağlı boya ile  boyuyoruz. Daha sonra, çakıl taşları kullanarak, resimleri yeniden yaratıyoruz. Bu çok hoş ve heyecanlı bir uğraşı. Zamanla çakıl taşlarının dilini öğreniyorsunuz. Ve anlıyorsunuz ki, resmi yapan siz değilsiniz aslında. Asıl usta, çakıl taşlarının kendisi. Size sadece, çakıl taşlarının dansına eşlik etmek düşüyor.

 

Bu sanat için kullanılan çakıl taşlarının ebatları ve türlerini neye göre belirliyorsunuz?

 

Ayancık, Sinop, Babakale ve Geyikli’deki deniz, göl ve dere kenarlarından topladığım çakıl taşlarını, tek tek tual üzerine dizerek oluşturuyorum çakıl taşı resimlerimi. Özellikle mercimek-nohut büyüklüğündeki çakıl taşlarını seçiyorum. Çakıl taşlarını bazen olduğu gibi, bazen de kesip yontarak kullanıyorum.Yaklaşık iki ay süren  bir çakıl taşı resim çalışmasında, yaklaşık on bin adet, gerçek renginde çakıl taşı kullanıyorum. 50×70 ebadındaki bir çakıl taşı tablo, yaklaşık 4.5 kg. ağırlığı buluyor. Çalışmalarımda zaman zaman kumlama ve mozaik tekniğini de kullanıyorum.

 

Çakıl taşı resim sanatında, boya kullanıyor musunuz?

 

Çakıl taşı ile yaptığımız resimlerde hiç bir boya ve başka renklendirici kullanmıyorum. Çakıl taşlarını, kendi doğal renkleriyle uyguluyorum.

 

Çakıl taşı resim yaparken, mutlaka dikkat edilmesi gereken püf noktaları var mı?

 

Çakıl taşı ile resim yaparken en çok dikkat edilmesi gereken, ışık ve gölgedir. Zaman zaman, dünyaya renkli gözle bakıp, siyah ve beyazın tonlarını uygulamak gerekiyor. Çakıl taşları ile oynarken, tüm sıkıntılarımdan arınıyorum. Zamanı ve mekanı unutup, sadece çakıl taşlarının büyülü dansına katılıyorum. Tek düşüncem,  resmimi bir an önce tamamlayıp, duvarıma asmak oluyor. Karşısına geçip oturduğumda, taşların büyüsüne kapılıp gidiyorum ve yaklaşık miki ayı bulan yorgunluğumu unutuyorum.

Daha yolun başındayım. Çakıl taşlarıyla örülü bu yollarda yürürken, rastlaştığım büyülü çakıl taşlarına hayat vermeyi sürdüreceğim. Onların birbirinden renkli öykülerini ve şarkılarını dinleyerek.

Ve keşfettiğim çakıl taşlarının büyülü dünyasını sizlerle paylaşarak…

İlgili Haberler

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]

Belediye
16 Nisan 2024
İBB MECLİSİ 9. DÖNEM İLK OTURUMU İMAMOĞLU TARAFINDAN AÇILDI

İBB 9’ncu seçim dönemi ilk oturumu, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden üçüncü kez başarıyla çıkan Başkan Ekrem İmamoğlu tarafından açıldı.  Oturumu açmadan önce, toplam 315 kişiden oluşan İBB Meclis üyelerinin ellerini tek tek sıkan İmamoğlu, “31 Mart 2024 seçimlerinde halkımız, demokratik hakkını kullanmış ve İstanbul’u 5 yıl daha yönetmemiz yönünde bizlere vazife vermiştir. 5 yıl […]

Basında Kadıköy
09 Nisan 2024
KADIKÖY BELEDİYE MECLİSİ, MESUT KÖSEDAĞI BAŞKANLIĞINDA İLK TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ

Kadıköy Belediyesi’nin 31 Mart yerel seçimler sonucunda oluşan yeni meclisinin ilk toplantısı Belediye Başkanı Mesut Kösedağı başkanlığında gerçekleşti. Kadıköy Belediye Meclisi yeni döneminin ilk toplantısını yaptı. Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı başkanlığında 9 Nisan Salı günü Kozyatağı Kültür Merkezi’nde bulunan Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya siyasi partilerin ilçe başkanları ve Kadıköylüler katıldı. Meclisin ilk toplantısında Meclis […]

Genel
09 Nisan 2024
Tatil Fotoğraflarınız: Hırsızlara Davetiye mi, Keyifli Anılar mı?

Sosyal Medyanın Hırsızlık İstatistikleri Üzerindeki Etkisi Son yıllardaki istatistikler, bayram ve ara tatiller gibi yoğun dönemlerde artan hırsızlık vakalarına dikkat çekiyor. Ancak bu artışın arkasında yalnızca geleneksel yöntemlerin değil, aynı zamanda dijital dünyanın etkisinin de olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, hırsızlar giderek daha sofistike ve planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, […]