Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Cipsten uzak durmanız için bir neden daha

Yayınlanma:
ABONE OL

 

Yrd. Doç. Dr. Önder Yıldız, İngiliz Kalp Sağlığı Vakfı (BHF)’nın cips tüketimini azaltmak için ‘Cips yemek yağ içmekten farksızdır’ sloganıyla bir kampanya başlattığını, ayrıca TÜBİTAK taramasında Türkiye’de 50 ürün içerisinde en yüksek oranda kanserojen madde içeren gıdanın cips olduğunu söyledi. 

Yıldız, “Toplumsal olarak ayran ve süt gibi öz ve oldukça faydalı değerlerimizi kaybetmekteyiz. Bunun yerine zararları sabit olan kola gibi gazlı içeceklerin sofralarımıza yer alındığı görülüyor. Kolada kullanılan uyuşturucu kafeinin ve renklendirici karamelin yasaklanması için FDA’ya ciddi baskılar yapılmakta. Amerikan Tabipler Birliği’nin ‘Kolalı içecek alışkanlığının kemik kırıkları sıklığını 3 kat artırdığını ve tüm hastalıklara davetiye çıkaran şişmanlık ile kola tüketimi arasında önemli bir bağlantının söz konusu olduğunu’ bildirdi.” dedi. 

Iğdır Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Önder Yıldız, beslenme ile başta kanser olmak üzere birçok kronik hastalık arasında kesin bir ilişki olduğunu söyledi. 

Yıldız, birçok bilimsel araştırma sonuçlarına göre, tüketilen gıdaların söz konusu hastalıklara hem sebep hem çare olduğunu belirtti. 

Iğdır Üniversitesi tarafından yürütülen ‘Çiftçiyim Yeniliğe Açığım’ Sosyal Destek Projesi (SODES) eğitim çalışmaları kapsamında bayanlara, ‘Sağlıkta Gıda Tüketimi’ semineri verildi. 

Iğdır Merkeze bağlı Tacirli Köyü’nde SODES kapsamında yapılan ‘Çiftçiyim Yeniliğe Açığım’ projesinde, bayanlara yönelik ‘Sağlıklı Gıda Tüketimi’ ile ilgili eğitim, Iğdır Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Önder Yıldız tarafından verildi. Yıldız, beslenme ile başta kanser olmak üzere birçok kronik hastalık arasında kesin bir ilişki olduğunu söyledi. Yıldız, birçok bilimsel araştırma sonuçlarına göre, tüketilen gıdaların söz konusu hastalıklara hem sebep hem çare olduğunu belirtti. 

Yrd. Doç. Dr. Önder Yıldız, meyve ve sebzelerin, tam tahılların ve fiziksel aktivitenin kanseri azaltmakta ve kansere karşı koruduğunu; öte yandan, toplam yağ alımı/bazı yağlar (doymuş yağlar), şişmanlık ve bazı gıda hazırlama yöntemlerinin kansere davetiye çıkardığını belirtti. Cips tüketiminin zararlarına değinen Yıldız, “İngiliz Kalp Sağlığı Vakfı’nın (BHF) cips tüketimini azaltmak için “Cips yemek yağ içmekten farksızdır” sloganıyla bir kampanya başlattığını vurgulayarak, ayrıca TÜBİTAK taramasında Türkiye’de 50 ürün içerisinde en yüksek oranda kanserojen madde içeren gıdanın cips olduğunu söyledi. 

Doç. Dr. Önder Yıldız, “Toplumsal olarak ayran ve süt gibi öz ve oldukça faydalı değerlerimizi kaybetmekteyiz. Bunun yerine zararları sabit olan kola gibi gazlı içeceklerin sofralarımıza yer alındığı görülüyor. Kolada kullanılan uyuşturucu kafeinin ve renklendirici karamelin yasaklanması için, FDA’ya ciddi baskılar yapılmakta. Amerikan Tabipler Birliği’nin, ‘Kolalı içecek alışkanlığının kemik kırıkları sıklığını 3 kat artırdığını ve tüm hastalıklara davetiye çıkaran şişmanlık ile kola tüketimi arasında önemli bir bağlantının söz konusu olduğunu’ bildirdi. Buna ilaveten bir doktorun söylediği, “Şuna inanıyorum ki süt; köylü Memet efendinin ineğinin memesinden değil de uluslararası bir firmanın fabrikasından çıkan (formülü gizli!) yüzde 500 karla satılan bir içecek olsaydı, şu an hepimiz süt içiyor olurduk” bu tespit çarpıcı, acı ve ibret verici olsa da doğru.” dedi. 

Besin hazırlama ile ilgili önemli tavsiyelerde bulunan yıldız, “Son günlerde gündemde olan nişasta bazlı şeker tüketimine de değinmeden geçmek istemiyorum. Tıbbi bilimsel kaynaklara ve uluslararası sağlık kuruluşlarının yaptığı değerlendirmelere göre, nişasta bazlı şeker tüketiminin kansere neden olduğunu gösteren güvenilir klinik bilimsel çalışma bulunmamaktadır. Sizden ricam, burada paylaştığımız bilgileri, çevrenizdeki insanlarla paylaşmanızı, bu uygulamaların gelip geçici değil, kalıcı bir yaşam biçimine dönüştürmenizi istiyorum.” şeklinde konuştu. 

(CİHAN)

İlgili Haberler

Genel
12 Mart 2024
Ramazan ayında egzersiz yapılır mı?

Ramazan ayında egzersiz yapılır mı? Ramazan ayının, soğuk havalara denk gelmesi ve viral enfeksiyonlardaki artış hepimizin kapalı ortamlarda vakit geçirmesine neden oluyor. Bu durum ise düzenli egzersiz yapan vatandaşlarımızı düşündürüyor. Spor eğitmeni ve milli sporcu Yavuz Aktunç, ramazan ayında bilinçli beslenerek ve doğru egzersizler yaparak metabolizmanın dengesini bozmadan, kilo artışı veya kilo kaybının önüne geçerek […]

Sağlık
26 Şubat 2024
Ferritin Nedir? Ferritin Düşüklüğü Belirtileri Nelerdir?

Demir, vücudumuzda oksijen taşınmasında, DNA sentezinde ve hücre solunumunda rol oynar. Birçok yaşamsal faaliyette önemli görevler alır. “Ferritin nedir?” sorusunaysa “Besinlerden ya da ek takviyelerden alınan demirin kemik iliği ve karaciğerde saklandığı depo formudur.” yanıtı verilir. Diğer bir deyişle insan vücudunun yedekte tuttuğu yapıdır. Bunun sebebi, ihtiyaç duyulduğu takdirde kullanılabilmesidir. Ferritin düşüklüğü genelde demir eksikliğini […]

Teknoloji Bağımlılığı ve Ruhsal Sağlık: Psikolog Enes Erdem Barut’un Önerileriyle Dijital Dünyada Zihinsel Dengenin Korunma Yolları

Teknoloji, hayatımızın her alanını etkilemekte ve bu etki, ruhsal sağlığımızı da etkileyebilmektedir. Özellikle, akıllı telefonlar, bilgisayarlar ve internetin yaygınlaşmasıyla birlikte teknoloji bağımlılığı giderek artmaktadır. Bu bağımlılık, kişinin ruhsal ve zihinsel sağlığını önemli ölçüde etkileyebilmektedir. Bağımlılığın Belirtileri ve Etkileri: İLGİLİ HABER Kadikoy’s Digitized Youth Spearhead Bitcoin Revolution, Shaping Future of Turkish Economy Teknoloji bağımlılığı, genellikle sürekli […]

Eğitim
20 Kasım 2023
Trafik Psikolojimizi Nasıl Etkiliyor?

Trafik artık hayatımızda vazgeçilmez bir hal aldı. Özellikle metropol şehirlerde trafikte geçirilen süreye olumsuz hava şartları da eklenince sürücüler için neredeyse günün yarısı trafikte geçer oldu.  Uzun saatler direksiyonda oturmak sürücüler için fiziksel zorlukları beraberinde getirse de bu durumun psikolojik boyutunu da unutmamak gerekiyor. Son yapılan 2021 Trafik Endeksi verilerine göre dünyanın en yoğun trafik sıkışıklığının olduğu […]