Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Liseli öğrencilerin madde bağımlılığı tutkusu

Yayınlanma:
ABONE OL

İstanbul liselerinde “ürküten” bağımlılık oranları

 İstanbul’daki 28 ilçede, 154 lisedeki 31 bin 272 öğrenciye bağımlılık yapan madde kullanımına sebep olan bireysel, çevresel ve sosyal faktörleri saptamak için anket uygulandı. Ankette, ekonomik durumu çok kötü olan öğrencilerin yüzde 51’i en az bir kez sigara ve yüzde 7’si en az bir kez esrar içtiklerini belirtirken, yüzde 36,3’ü de alkollü içki kullandıklarını ifade etti.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Madde Kullanımını Önleme ve İzleme Büro Amiri Ali Ünlü İstanbul’daki liselerde yaptıkları araştırmanın sonuçlarını açıkladı.

Ünlü’nün verdiği bilgilere göre Mayıs-Haziran 2010 tarihlerinde İstanbul’daki 28 ilçede, 154 lisedeki 31 bin 272 öğrenciye anket uygulandı. Araştırmada bağımlılık yapan madde kullanımına sebep olan bireysel, çevresel ve sosyal faktörleri saptamak için sorulan sorulara öğrenciler tarafından verilen cevaplar toplumsal sorumluluğumuzu bizlere tekrar hatırlatır türden.

Çocuklarımızı madde bağımlılığından koruyamıyoruz
Araştırmaya göre, ailesinin ekonomik durumu çok kötü olan öğrencilerde sigara, alkol ve esrar kullanımı daha yaygın. Bu öğrencilerin yüzde 51’i en az bir kez sigara ve yüzde 7’si en az bir kez esrar içtiklerini belirtirken, yüzde 36,3’ü de alkollü içki kullandıklarını ifade etti. Araştırmada, orta gelir sınıfındaki ailelerin çocuklarında esrar kullanımının en az olduğu saptandı. Ailesinin ekonomik durumu çok iyi olan öğrencilerin yüzde 4’ü hayatlarında en az bir kez esrar kullanırken, orta sınıf gelir grubundaki ailelerin çocuklarında bu oran yüzde 2,8 – 3,1 olarak saptandı.
Ayrıca ailesinde tek çocuk olan öğrencilerde alkol kullanımının çok daha yaygın olduğu bilgisi ailelerin bu durumlarda çocuğu alkole iten sebeplerle daha fazla mücadele etmeleri gerektiğini gösteriyor. Her vesile ile madde bağımlılığını önlemede ailelere büyük vazifeler düştüğünü hatırlatıyoruz. Yapılan araştırma sonuçları hassasiyetimizde haksız olmadığımızı gözler önüne seriyor.
Madde kullanımında ailelerin eğitim seviyeleri de etkili oluyor. Annesi üniversite mezunu olan gençlerin, yaşıtlarına göre daha az oranda sigara ve esrar içtikleri, buna karşın daha çok alkol tükettikleri belirlendi. Bununla birlikte İstanbul’da doğan ve yaşayan gençlerin daha çok alkol tükettiklerinin belirtilmesi; ailevi ve sosyal çevrenin gençleri nasıl etkilediğini göstermesi açısından oldukça dikkat çekici.
Öyle ki hafta içi okul sonrası vaktini ailesi ile geçiren öğrencilerde madde kullanımı yaşıtlarına göre anlamlı oranda daha az görünüyor. Hafta içi akşam sürekli dışarı çıkan öğrencilerde bu oranların daha da korkutucu boyutlara ulaştığı görülüyor. Madde kullanımında arkadaş çevresinin etkileri de diğer bütün sebepler kadar güçlü oluyor. Mezkur araştırmaya göre, ebeveynlerin çocuklarının arkadaşlarını tanıması sigara, içki ve alkol kullanımını azaltıyor.
Araştırma neticeleri ortada.

Gençliği korumak vazifesi ailede başlayıp aile de bitmiyor.

Sağlıklı bir gençlik ve sağlıklı bir gelecek için aile ile başlayan eğitimin ilgili kurumlarca da nitelikli bir şekilde devam ettirilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda bağımlılık yapan maddelerin kullanımını yaygınlaştıran sebeplerin uygulanacak sıkı tedbirlerle kontrol edilmesi zorunludur. Gençlerin madde kullanımından caydırılması için eğitim ve tedbir uygulanması yeterli olmayacak ve gençlere yönelik sağlık ve spor kompleksleri gibi onların ilgisi çekecek merkezlerin oluşturulması gerekmektedir.
Bir başka önemli husus, çocukların, okullarında sadece uyuşturucuya değil, sigara, alkol ve kumara karşı da duyarlı olmalarını sağlayacak eğitimler verilmesi gerektiğidir. Bilindiği gibi Yeşilay, her bir bağımlılığın bir diğerini tetiklediğini yıllardır ifade etmekte ve ilgilileri uyarmaktadır. Yasal ve yasadışı kumardan çocuklarımızı, gençlerimizi uzak tutmadıkça sigara, alkol ve uyuşturucu bağımlılığını önlemenin imkanı yoktur.

İSTANBUL (İHA)

İlgili Haberler

Dünyadan
20 Nisan 2024
Türk Kızılay öncülüğünde 9. İyilik Gemisi Mısır’a ulaştı, yardımlar Gazze yolunda

Gazze halkına insani yardım ulaştırmak üzere Türk Kızılay öncülüğünde hazırlanan 3774 tonluk malzemeyle yola çıkan 9’uncu İyilik Gemisi, 55 saat süren deniz yolculuğunu tamamlayarak Mısır’ın El-Ariş Limanı’na ulaştı. Yardım malzemelerinin hızla Gazze’ye sevkiyatını sağlamak için işlemler başlatıldı. Türkiye’nin 7 Ekim’den bu yana Gazze’deki çatışma mağdurlarına gönderdiği dokuzuncu gemi olan İyilik Gemisi, başta gıda, barınma, hijyen […]

Genel
20 Nisan 2024
KİRA ANLAŞMAZLIKLARININ YÜZDE 80’İ DAVAYA DÖNÜŞÜYOR

Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulması için hayata geçirilen arabuluculuk sistemiyle Anadolu illerindeki anlaşmazlıkların yaklaşık yüzde 60’ı çözüme kavuşturulurken, büyük şehirlerde bu oranın yüzde 20’lerde kaldığı görülüyor.   Büyük şehirlerdeki kira anlaşmazlıklarının yüzde 80’i davaya dönüşmeye devam ediyor. İLGİLİ HABER Çevreci ve Sanat Sever Öğrencilerin Yaratıcı Çalışmaları 3. Kez Müze Gazhane’de! Türkiye’de özellikle […]

Eğitim
20 Nisan 2024
Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi

Ülkemiz Bağımlılıkla Mücadele Seferberliği kapsamında, İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde uyuşturucu kullanımı, bağımlılığı ve tedavi yöntemleri konularında Prof. Dr. Nevzat TARHAN ile birlikte Kurum Psikologu Nurdan EYÜPREİSOĞLU’nun moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide Prof. Dr. Nevzat TARHAN,  bağımlılık nedir, kişiyi madde kullanmaya iten nedenler nelerdir, bağımlı bir bireyin tedavisi nasıl olmalıdır, bağımlı bir birey ile nasıl […]

Belediye
20 Nisan 2024
Dünyanın Çocukları “Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali” için İBB’de buluştu

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 15 farklı ülkeden ‘Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali’ için İstanbul’a gelen çocukları, Saraçhane’deki tarihi Meclis Salonu’nda ağırladı. İmamoğlu, aralarında Filistin ve Ukrayna’dan gelen çocukların da bulunduğu katılımcılara, “Dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan savaşların, acıların son bulması, Atatürk’ün dediği gibi, yurtta ve dünyada barışın egemen olması için, çocuklardan öğreneceğimiz çok şey var. Dilerim, […]