Deneme Bonusu Veren

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

AVM’lerin aldığı otopark ücretleri yasal değil!

Yayınlanma:
ABONE OL

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisinin 16 Şubat 2011 Çarşamba günkü birleşiminde Alışveriş Merkezlerinin (AVM) kanunsuz alındığı belirtilen “OTOPARK ÜCRETLERİ” konusunda CHP’li Meclis Üyeleri soru önergesi verdiler. CHP’li İBB Meclis Üyeleri Durmuş Kaya, İbrahim Yılmaz, Hüseyin Kızıldaş ve Mehmet Yıldız imzaları ile verilen önergede, “İstanbul’da Alışveriş Merkezlerinde vatandaştan “OTOPARK ÜCRETİ” alınmasının yasal olmadığı” hatırlatılarak Büyükşehir Belediye Yönetiminin bu duruma ne zaman son vereceği ve hangi işlemleri ve yasal tedbirleri uygulayacağı soruldu.

“Para cezası caydırıcı olmuyor, yasal işlemler uygulanmalı”

AVM’lerin otoparka giren araçlardan, “ilk üç saat” otopark ücreti alınmasının yasa, yönetmelik ve Danıştay’ın bu konuda aldığı karara aykırı olduğunu belirten CHP’li üyeler: Büyükşehir Belediyesinin yasalara uymayanlara sadece para cezası verdiğini, elde edilen gelirlere oranla cezaların caydırıcı olmadığını, sadece “para cezası” işleminin fiili durumun devamını sağladığını belirttiler.

Para cezası dışında önlem alınmayışının belediye ve ticaret merkezleri açısından “kazan – kazan” sonucunu doğurduğunu vurgulayan CHP’liler: Mevcut uygulamanın devam etmesinin İstanbul halkı adına kabul edilemeyeceğini söyleyerek; Kaybedenin İstanbul halkı olduğunu, halkın daha fazla mağdur olmaması için, Belediyenin ne gibi yasal tedbirler alacağını sordular.

“AVM’ler otoparklarını ticarethane gibi kullanamaz”

İBB Ulaşım Koordinasyon Merkezinin (UKOME) AVM otoparkları ile ilgili yapılması gereken yaptırımları bir an önce yapması gerektiğini söyleyen CHP’li İBB Meclis Üyelerinin oy birliği ile başkanlık makamına havale edilen önergesinde şunlara değinildi; “İstanbul’da hizmet veren Alışveriş Merkezlerinin (AVM) birçoğunda, alışveriş için gelen müşterilerden otopark ücreti alınmaktadır.

Bu tesislere ait otoparklar müstakil tapusu olmayan alanlar olup, bağımsız bölüm niteliğinde olmayan Alışveriş Merkezine hizmet verecek ortak alanlardır. Otopark Yönetmeliğinin o tesis için yapımını zorunlu kıldığı eklentilerdir. Bu nedenle; bu otoparkların ticarethane gibi kullanılıp buradan gelir elde edilmesi, AVM’ye gelen müşterilerden otopark ücreti alınması doğru olmadığı gibi yasal da değildir. Ancak çok sayıda alışveriş merkezi bu kurala uymamaktadır”

UKOME’nin “ilk üç saat ücret alınmasın” kararı var

“30 Ocak 2009 tarihinde, UKOME (Ulaşım Koordinasyon Merkezi); bu otoparklarda ilk 3 (üç) saat için otopark ücreti alınmaması konusunda bir karar almıştır. Bu karara karşı bazı alışveriş merkezlerinin İdare Mahkeme’sinde açtığı dava reddedilmiş, UKOME’nin kararı, 13 Ocak 2010 tarihinde Danıştay’ca onaylanarak kesinleşmiştir.

Alışveriş Merkezi yetkililerinin; “Müşteri olmayan, çevredeki esnafın otoparkları ücretsiz kullandığı” şeklindeki haklı savunmaları nedeni ile Büyükşehir Ulaşım birimi yetkililerinin ilk 2 (iki) saat için ücret alınmaması konusunu kabul ettiklerini basına yansıyan haberlerden anlıyoruz. Bu bir orta yoldur, makul bir yaklaşımdır. Ancak birçok AVM zaman sınırı koymadan, otoparka giren her araçtan ücret almaya devam etmektedir”

“AVM’ler, UKOME ve Danıştay’ın kararını dinlemiyor! İBB bu duruma ne zaman müdahale edecek?”

“Bu uygulamaya devam eden tesislere azımsanamayacak miktarda para cezası kesilmesine karşın; Elde edilen gelirin yüksekliği nedeni ile cezaların etkili olmadığı ve birçok AVM’nin, UKOME ve Danıştay’ın kararını dinlemediği görülüyor ve biliniyor. Bu durum; Büyükşehir yönetimi açısından önemli bir zafiyet ortaya koymaktadır.

Ayrıca ve en önemlisi, bir yılı geçen bir süredir, binlerce vatandaştan haksız ve kanunsuz olarak ücret alınması kabul edilebilir bir durum değildir. Belediye ve ticaret merkezleri açısından “KAZAN-KAZAN” sonucunu doğuran bu fiili durum, İstanbul halkının aleyhine işlemekte, binlerce vatandaştan

İlgili Haberler

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]

Belediye
16 Nisan 2024
İBB MECLİSİ 9. DÖNEM İLK OTURUMU İMAMOĞLU TARAFINDAN AÇILDI

İBB 9’ncu seçim dönemi ilk oturumu, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden üçüncü kez başarıyla çıkan Başkan Ekrem İmamoğlu tarafından açıldı.  Oturumu açmadan önce, toplam 315 kişiden oluşan İBB Meclis üyelerinin ellerini tek tek sıkan İmamoğlu, “31 Mart 2024 seçimlerinde halkımız, demokratik hakkını kullanmış ve İstanbul’u 5 yıl daha yönetmemiz yönünde bizlere vazife vermiştir. 5 yıl […]

Basında Kadıköy
09 Nisan 2024
KADIKÖY BELEDİYE MECLİSİ, MESUT KÖSEDAĞI BAŞKANLIĞINDA İLK TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ

Kadıköy Belediyesi’nin 31 Mart yerel seçimler sonucunda oluşan yeni meclisinin ilk toplantısı Belediye Başkanı Mesut Kösedağı başkanlığında gerçekleşti. Kadıköy Belediye Meclisi yeni döneminin ilk toplantısını yaptı. Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı başkanlığında 9 Nisan Salı günü Kozyatağı Kültür Merkezi’nde bulunan Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya siyasi partilerin ilçe başkanları ve Kadıköylüler katıldı. Meclisin ilk toplantısında Meclis […]

Genel
09 Nisan 2024
Tatil Fotoğraflarınız: Hırsızlara Davetiye mi, Keyifli Anılar mı?

Sosyal Medyanın Hırsızlık İstatistikleri Üzerindeki Etkisi Son yıllardaki istatistikler, bayram ve ara tatiller gibi yoğun dönemlerde artan hırsızlık vakalarına dikkat çekiyor. Ancak bu artışın arkasında yalnızca geleneksel yöntemlerin değil, aynı zamanda dijital dünyanın etkisinin de olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, hırsızlar giderek daha sofistike ve planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, […]