Deneme Bonusu Veren

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Ağırbaş,“2011 -Bireysel Silahsızlanma Yılı- ilan edilsin”

Yayınlanma:
ABONE OL

DSP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Ayşe Jale Ağırbaş, 2011 yılının ‘Bireysel Silahsızlanma Yılı’ olarak ilan edilmesine ilişkin kanun teklifini Meclis Başkanlığı’na sundu. Ağırbaş teklifin gerekçesinde, Türkiye’de her 10 kişiden birinde, her 3 evden birinde ateşli silah bulunduğunu belirterek “Yüksek düzeyde bireysel silahlanmanın yaşandığı ülkemizde her yıl yaklaşık 3 bin kişi bu silahların kurbanı olmaktadır” dedi.

ANKARA- DSP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Ayşe Jale Ağırbaş, 2011 yılının,  Bireysel Silahsızlanma Yılı ilan edilmesini istedi.

Ağırbaş ve arkadaşlarının imzalarıyla TBMM Başkanlığı’na, 2011 yılının ‘Bireysel Silahsızlanma Yılı’ olarak ilan edilmesi için hazırlanan kanun teklifi sunuldu. Teklifin gerekçesinde şu görüşler dile getirdi:

“Dünyada ve ülkemizde silahlanan bireylerin sayısında son yıllarda büyük artış yaşanmaktadır. Dünyada 875 milyona ulaşan silahların %74’ü sivillerin, %22.9’u Hükümet ve Silahlı Kuvvetler’in, %3’ü polisin, %0.1’i silahlı muhalif grupların elinde bulunmaktadır.

Türkiye’de bireysel silahlanma ile ilgili net istatistikler olmamasına rağmen 2.5 milyonu ruhsatlı olmak üzere 10 milyonun üzerinde silah bulunduğu yapılan çalışmalarda ortaya konulmuştur.

 Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre her 10 kişiden 1’inde, her 3 evden ise 1’inde ateşli silah bulunmaktadır. Her 10 gençten biri delici-kesici alet, her 20 gençten biri ise ateşli silah taşımaktadır.

Ortalama olarak her 65 kişiden birinin silahının olduğu Türkiye, silaha sahip olma sıralamasında dünya ülkeleri arasında 20. sırada yer almaktadır. Yüksek düzeyde bireysel silahlanmanın yaşandığı ülkemizde her yıl yaklaşık 3 bin kişi bu silahların kurbanı olmaktadır.

Her yıl 28 Eylül ‘Bireysel Silahsızlanma Günü’ olarak ve Haziran ayının ilk haftası ise ‘Silah Şiddetine Karşı Küresel Eylem Haftası’ olarak ilan edilmesine ve tüm dünya genelinde, silah kullanımını engellemeye yönelik bir bilinç oluşturulmaya çalışılmasına rağmen, bireysel silahlanmanın önü bir türlü alınamamaktadır. Dünyada her gün 1000 kişi silahın ateşlenmesi sonucu hayatını kaybetmekte, 3 katı kadarı ise ciddi yaralanmalara maruz kalmaktadır. Her gün silah nedeniyle gerçekleşen tahmini 1000 ölümün yaklaşık 250 kadarı bir savaşta veya silahlı çatışmada meydana gelmektedir. Geri kalanını ise cinayetler (%56), intiharlar (%14) ve istenmeden gerçekleşen silah ölümleri (%5) oluşturmaktadır.

Silahlarla gerçekleştirilen eylemlerde şiddetin düzeyi artmakta, ölümle sonuçlanan vakalar artmaktadır. Diğer araçlarla yapılan saldırılarla karşılaştırıldığında, ateşli silahlarla gerçekleştirilen bir saldırının ölümcül sonuçlara yol açma olasılığı 12 kat daha yüksek bulunmuştur. Salt bir silahın varlığı dahi ölümcül bir tehlike yaratabilmektedir. Yapılan çalışmalarda evde bir silah bulundurulmasının ev halkından bir kişinin cinayet, intihar veya kaza sebepleriyle ölmesi tehlikesini %41 oranında artırdığını göstermektedir.

Ülkemizde de bu konuda çalışmalar yapan sivil toplum örgütlerinden olan Umut Vakfı’nın yaptığı araştırmalarda Polis sorumluluk bölgesinde meydana gelen asayiş olaylarında, 2008 yılı (Ocak – Mart) ilk üç ayında,  2007 yılına kıyasla, silah kullanımında %57 artış olduğunu ortaya konulmuştur. Ateşli silahlardan çıkan kurşunlarla her gün 8 kişi yaşamını yitirmekte, 2 kişi ise yaralanmaktadır.

Türkiye’de bireysel silahlanmanın ve silah kullanımının önüne geçmek için ülke çapında kollektif çalışmalar ortaya konulmalıdır. Eğitim kurumlarından, sivil toplum örgütlerine, bireylerden ailelere, toplumun tüm kesimine ve basın kuruluşlarına kadar herkesin silahların olumsuzlukları hususunda farkındalığı arttıracak eylemler ortaya koyması sağlanmalıdır. Sigaraya karşı yapılan kampanyanın bir benzeri, silahlanmaya karşı da yapılmalı ve toplumsal bir seferberlik başlatılmalıdır.

Kanun teklifiyle 2011 yılı ‘Bireysel Silahsızlanma Yılı’ olarak ilan edilerek, silahların insan hakları ve insan güvenliği açısından yol açtığı tehlikeler hakkında ülkede farkındalık yaratmak suretiyle, silah kullanımının ve bireysel silahlanmanın önüne geçilmesi hususunda önemli bir adım atılması amaçlanmıştır”

            Ağırbaş’ın kanun teklifi ise şöyle:

“MADDE 1. 2011 yılı “Bireysel Silahsızlanma Yılı” olarak ilan edilmiştir. Bununla ilgili çalışmaları yürütmek üzere İçişleri Bakanlığı’nın başkanlığında, ilgili bakanlıklar ve silahsızlanma üzerine çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan ‘2011 Bireysel Silahsızlanma Yılı Komisyonu’ teşkil edilmiştir.

            MADDE 2. Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

            MADDE 3. Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür”  dedi.

İlgili Haberler

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]

Belediye
16 Nisan 2024
İBB MECLİSİ 9. DÖNEM İLK OTURUMU İMAMOĞLU TARAFINDAN AÇILDI

İBB 9’ncu seçim dönemi ilk oturumu, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden üçüncü kez başarıyla çıkan Başkan Ekrem İmamoğlu tarafından açıldı.  Oturumu açmadan önce, toplam 315 kişiden oluşan İBB Meclis üyelerinin ellerini tek tek sıkan İmamoğlu, “31 Mart 2024 seçimlerinde halkımız, demokratik hakkını kullanmış ve İstanbul’u 5 yıl daha yönetmemiz yönünde bizlere vazife vermiştir. 5 yıl […]

Basında Kadıköy
09 Nisan 2024
KADIKÖY BELEDİYE MECLİSİ, MESUT KÖSEDAĞI BAŞKANLIĞINDA İLK TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ

Kadıköy Belediyesi’nin 31 Mart yerel seçimler sonucunda oluşan yeni meclisinin ilk toplantısı Belediye Başkanı Mesut Kösedağı başkanlığında gerçekleşti. Kadıköy Belediye Meclisi yeni döneminin ilk toplantısını yaptı. Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı başkanlığında 9 Nisan Salı günü Kozyatağı Kültür Merkezi’nde bulunan Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya siyasi partilerin ilçe başkanları ve Kadıköylüler katıldı. Meclisin ilk toplantısında Meclis […]

Genel
09 Nisan 2024
Tatil Fotoğraflarınız: Hırsızlara Davetiye mi, Keyifli Anılar mı?

Sosyal Medyanın Hırsızlık İstatistikleri Üzerindeki Etkisi Son yıllardaki istatistikler, bayram ve ara tatiller gibi yoğun dönemlerde artan hırsızlık vakalarına dikkat çekiyor. Ancak bu artışın arkasında yalnızca geleneksel yöntemlerin değil, aynı zamanda dijital dünyanın etkisinin de olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, hırsızlar giderek daha sofistike ve planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, […]