Deneme Bonusu Veren

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

MEB’e Bağlı Okul ve Üniversitelere Hijyen Uyarısı

Yayınlanma:
ABONE OL

Türkiye’de domuz gribi dalga dalga yayılmaktadır. Domuz gribi nedeniyle toplumun tüm kesimlerinde panik havası oluşmuştur. Gribin özellikle öğrenciler üzerinde görülmesi ve okullarda dezenfekte çalışmalarının yapılacak olması nedeniyle MEB’e bağlı okullar tatil edilmiştir. Domuz gribi ve domuz gribi aşısıyla ilgili yapılan çeşitli spekülasyonlar ise kafaları karıştırmaktadır. Veliler aşının yan etkileri ile ilgili iddialar dolayısıyla çocuklarına aşı yaptırıp, yaptırmama konusunda ciddi bir kararsızlık içindedir. Bu noktada Sağlık Bakanlığı’nın toplumu domuz gribi aşısı ile ilgili doğru bilgilendirmesi ve aşı ile ilgili spekülasyonlara son verecek bir açıklama yapması zorunludur. Aksi takdirde aşının güvenirliliği sorgulanırken; insanların gönül rahatlığıyla bu aşıyı çocuklarına yaptırması mümkün görünmemektedir.

Domuz gribi, MEB’e bağlı okullarda ve Üniversiteler temizlik personeli sorununu da gündeme getirmiştir. Türkiye’de okulların hijyenik bir yapı içinde olmadığı ve salgın hastalıklara karşı hazırlıksız olduğu aşikârdır. Sendikamızın Türkiye’de okulların mevcut durumunu tespit edebilmek amacıyla 2008 yılında 24 ilde yaptığı anket çalışmasında bu gerçek gün yüzüne çıkmıştır. İlköğretim ve ortaöğretim okullarında 3 bin 540 öğretmen ve idareci ile yapılan anket çalışmasında ortaya çıkan sonuçlar şöyledir: Öğretmen ve idarecilerin yüzde 87.3’ü okullarda alt yapı ve fiziki mekânların yeterli olmadığını düşünüyor. Öğretmen ve idarecilerin yüzde 45.4’ü okulunda yeterli kadrolu hizmetli bulunmadığını ifade ediyor. Ankete katılanların yüzde 36.3’ü okulundaki tuvalet sayısının ihtiyacı karşılamadığını dile getiriyor. Öğretmen ve idarecilerin yüzde 43.8’i okulların hijyenik ortama sahip olmadığını, yüzde 38.7’si okulların kısmen hijyenik ortama sahip olduğunu belirtiyor. Okulların hijyenik yapıya sahip olmadığını düşünenlerin yüzde 48’i bunun personel yetersizliğinden, yüzde 35’i okullara yeterli ödenek ayrılmadığından, yüzde 8.6’sı okul yönetiminin duyarsızlığından kaynaklandığını belirtiyor. Ankete katılanların yüzde 14’ü okulunda suların düzenli olarak akmadığını, yüzde 40.3’ü okulunda su deposu olmadığını, yüzde 92.3’ü okulunda şebeke suyu kullanıldığını ifade ediyor.

Üniversitelere gelince; burada durumun daha da vahim olduğu İstanbul’da bir üniversitede yaptığımız yeni bir anket sonucunda açıkça ortaya çıkmaktadır. Nitekim ankete katılan öğretim üyelerinin tamamına yakını Fakülte ve Yüksek Okullarda yeterince temizlik yapılmadığını, sınıf ve anfilerin temizlenmediğini, öğrenci ve öğretim üyelerine ait tuvaletlerin hijyenik olmadığını belirtmişlerdir. Bilindiği üzere Üniversitelerin temizlik işi taşeron firmalara verilmiş olup, bunlar da Rektörlük binaları dışındaki birimleri yeterince temiz tutmadığı ve gerekli temizliği yeterince yapmadıkları ve gerekli temizliği yapacak elemanları olmadığı ankete katılanların verdiği cevaplardan anlaşılmaktadır.

Görüldüğü üzere; ülkemizde ilk ve ortaöğretimdeki okullarımız ile Üniversitelerimiz, bırakın domuz gribini, en basit hastalıklara karşı bile hazırlıksızdır. Hatta okullar hijyenik yapı sağlanamadığından, hastalıkların başlangıç adresidir. Okullarda ve Üniversitelerde personel yetersizliği, hijyen sağlanamamasının öncelikli nedenidir. Birçok kalabalık okulda sadece bir ya da iki hizmetli görev yapmaktadır. Üniversitelerin çoğunda hizmetli bulunmamakta ve temizlik işi taşeron firmalara havale edilmiş bulunmaktadır.

İdareciler kısıtlı imkânlardan dolayı yeterli miktarda temizlik malzemesi alımı yapamamaktadır. Bazı okullarda hizmetli sayısı ihtiyaca cevap vermediğinden, okullardaki temizlik işleri öğretmenler, öğrenciler ya da veliler tarafından yapılmaktadır. Domuz gribinin etkisini ağırlıklı olarak okullarda hissettirmesinin nedeni, personel yetersizliği ve hijyenik olmayan şartlarda eğitim-öğretim yapılmasıdır.

Tüm bu nedenlerden dolayı MEB’e bağlı okullarda ve Üniversitelerde domuz gribine karşı alınacak önlemler listesinin başında hizmetli yetersizliğinin giderilmesi gelmektedir. Çünkü eğitime ticari bir alan olarak bakıp, buradan kar elde etmeyi planlayamaz, öğrencilerin sağlığıyla oynayamazsınız. Domuz gribinin etkilerini en aza indirgemek ve okullarda hijyenik yapıyı sağlamak için acil olarak MEB’e bağlı okullarda ve Üniversitelerde kadrolu hizmetli alımı yapılmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK personel eksikliği sorununu çözmediği müddetçe ne domuz gribinin önüne geçilebilir, ne de ilk – ortaöğretim kurumlarında ve Üniversitelerde sağlıklı bir yapıyı sağlanabilir.

Türk Eğitim -Sen İstanbul Bölge Başkanı
Yrd. Doç. Dr. M Hanefi BOSTAN

İlgili Haberler

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]

Belediye
16 Nisan 2024
İBB MECLİSİ 9. DÖNEM İLK OTURUMU İMAMOĞLU TARAFINDAN AÇILDI

İBB 9’ncu seçim dönemi ilk oturumu, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden üçüncü kez başarıyla çıkan Başkan Ekrem İmamoğlu tarafından açıldı.  Oturumu açmadan önce, toplam 315 kişiden oluşan İBB Meclis üyelerinin ellerini tek tek sıkan İmamoğlu, “31 Mart 2024 seçimlerinde halkımız, demokratik hakkını kullanmış ve İstanbul’u 5 yıl daha yönetmemiz yönünde bizlere vazife vermiştir. 5 yıl […]

Basında Kadıköy
09 Nisan 2024
KADIKÖY BELEDİYE MECLİSİ, MESUT KÖSEDAĞI BAŞKANLIĞINDA İLK TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ

Kadıköy Belediyesi’nin 31 Mart yerel seçimler sonucunda oluşan yeni meclisinin ilk toplantısı Belediye Başkanı Mesut Kösedağı başkanlığında gerçekleşti. Kadıköy Belediye Meclisi yeni döneminin ilk toplantısını yaptı. Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı başkanlığında 9 Nisan Salı günü Kozyatağı Kültür Merkezi’nde bulunan Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya siyasi partilerin ilçe başkanları ve Kadıköylüler katıldı. Meclisin ilk toplantısında Meclis […]

Genel
09 Nisan 2024
Tatil Fotoğraflarınız: Hırsızlara Davetiye mi, Keyifli Anılar mı?

Sosyal Medyanın Hırsızlık İstatistikleri Üzerindeki Etkisi Son yıllardaki istatistikler, bayram ve ara tatiller gibi yoğun dönemlerde artan hırsızlık vakalarına dikkat çekiyor. Ancak bu artışın arkasında yalnızca geleneksel yöntemlerin değil, aynı zamanda dijital dünyanın etkisinin de olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, hırsızlar giderek daha sofistike ve planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, […]