Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

MEB’e Bağlı Okul ve Üniversitelere Hijyen Uyarısı

Yayınlanma:
ABONE OL

Türkiye’de domuz gribi dalga dalga yayılmaktadır. Domuz gribi nedeniyle toplumun tüm kesimlerinde panik havası oluşmuştur. Gribin özellikle öğrenciler üzerinde görülmesi ve okullarda dezenfekte çalışmalarının yapılacak olması nedeniyle MEB’e bağlı okullar tatil edilmiştir. Domuz gribi ve domuz gribi aşısıyla ilgili yapılan çeşitli spekülasyonlar ise kafaları karıştırmaktadır. Veliler aşının yan etkileri ile ilgili iddialar dolayısıyla çocuklarına aşı yaptırıp, yaptırmama konusunda ciddi bir kararsızlık içindedir. Bu noktada Sağlık Bakanlığı’nın toplumu domuz gribi aşısı ile ilgili doğru bilgilendirmesi ve aşı ile ilgili spekülasyonlara son verecek bir açıklama yapması zorunludur. Aksi takdirde aşının güvenirliliği sorgulanırken; insanların gönül rahatlığıyla bu aşıyı çocuklarına yaptırması mümkün görünmemektedir.

Domuz gribi, MEB’e bağlı okullarda ve Üniversiteler temizlik personeli sorununu da gündeme getirmiştir. Türkiye’de okulların hijyenik bir yapı içinde olmadığı ve salgın hastalıklara karşı hazırlıksız olduğu aşikârdır. Sendikamızın Türkiye’de okulların mevcut durumunu tespit edebilmek amacıyla 2008 yılında 24 ilde yaptığı anket çalışmasında bu gerçek gün yüzüne çıkmıştır. İlköğretim ve ortaöğretim okullarında 3 bin 540 öğretmen ve idareci ile yapılan anket çalışmasında ortaya çıkan sonuçlar şöyledir: Öğretmen ve idarecilerin yüzde 87.3’ü okullarda alt yapı ve fiziki mekânların yeterli olmadığını düşünüyor. Öğretmen ve idarecilerin yüzde 45.4’ü okulunda yeterli kadrolu hizmetli bulunmadığını ifade ediyor. Ankete katılanların yüzde 36.3’ü okulundaki tuvalet sayısının ihtiyacı karşılamadığını dile getiriyor. Öğretmen ve idarecilerin yüzde 43.8’i okulların hijyenik ortama sahip olmadığını, yüzde 38.7’si okulların kısmen hijyenik ortama sahip olduğunu belirtiyor. Okulların hijyenik yapıya sahip olmadığını düşünenlerin yüzde 48’i bunun personel yetersizliğinden, yüzde 35’i okullara yeterli ödenek ayrılmadığından, yüzde 8.6’sı okul yönetiminin duyarsızlığından kaynaklandığını belirtiyor. Ankete katılanların yüzde 14’ü okulunda suların düzenli olarak akmadığını, yüzde 40.3’ü okulunda su deposu olmadığını, yüzde 92.3’ü okulunda şebeke suyu kullanıldığını ifade ediyor.

Üniversitelere gelince; burada durumun daha da vahim olduğu İstanbul’da bir üniversitede yaptığımız yeni bir anket sonucunda açıkça ortaya çıkmaktadır. Nitekim ankete katılan öğretim üyelerinin tamamına yakını Fakülte ve Yüksek Okullarda yeterince temizlik yapılmadığını, sınıf ve anfilerin temizlenmediğini, öğrenci ve öğretim üyelerine ait tuvaletlerin hijyenik olmadığını belirtmişlerdir. Bilindiği üzere Üniversitelerin temizlik işi taşeron firmalara verilmiş olup, bunlar da Rektörlük binaları dışındaki birimleri yeterince temiz tutmadığı ve gerekli temizliği yeterince yapmadıkları ve gerekli temizliği yapacak elemanları olmadığı ankete katılanların verdiği cevaplardan anlaşılmaktadır.

Görüldüğü üzere; ülkemizde ilk ve ortaöğretimdeki okullarımız ile Üniversitelerimiz, bırakın domuz gribini, en basit hastalıklara karşı bile hazırlıksızdır. Hatta okullar hijyenik yapı sağlanamadığından, hastalıkların başlangıç adresidir. Okullarda ve Üniversitelerde personel yetersizliği, hijyen sağlanamamasının öncelikli nedenidir. Birçok kalabalık okulda sadece bir ya da iki hizmetli görev yapmaktadır. Üniversitelerin çoğunda hizmetli bulunmamakta ve temizlik işi taşeron firmalara havale edilmiş bulunmaktadır.

İdareciler kısıtlı imkânlardan dolayı yeterli miktarda temizlik malzemesi alımı yapamamaktadır. Bazı okullarda hizmetli sayısı ihtiyaca cevap vermediğinden, okullardaki temizlik işleri öğretmenler, öğrenciler ya da veliler tarafından yapılmaktadır. Domuz gribinin etkisini ağırlıklı olarak okullarda hissettirmesinin nedeni, personel yetersizliği ve hijyenik olmayan şartlarda eğitim-öğretim yapılmasıdır.

Tüm bu nedenlerden dolayı MEB’e bağlı okullarda ve Üniversitelerde domuz gribine karşı alınacak önlemler listesinin başında hizmetli yetersizliğinin giderilmesi gelmektedir. Çünkü eğitime ticari bir alan olarak bakıp, buradan kar elde etmeyi planlayamaz, öğrencilerin sağlığıyla oynayamazsınız. Domuz gribinin etkilerini en aza indirgemek ve okullarda hijyenik yapıyı sağlamak için acil olarak MEB’e bağlı okullarda ve Üniversitelerde kadrolu hizmetli alımı yapılmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK personel eksikliği sorununu çözmediği müddetçe ne domuz gribinin önüne geçilebilir, ne de ilk – ortaöğretim kurumlarında ve Üniversitelerde sağlıklı bir yapıyı sağlanabilir.

Türk Eğitim -Sen İstanbul Bölge Başkanı
Yrd. Doç. Dr. M Hanefi BOSTAN

İlgili Haberler

Dünyadan
20 Nisan 2024
Türk Kızılay öncülüğünde 9. İyilik Gemisi Mısır’a ulaştı, yardımlar Gazze yolunda

Gazze halkına insani yardım ulaştırmak üzere Türk Kızılay öncülüğünde hazırlanan 3774 tonluk malzemeyle yola çıkan 9’uncu İyilik Gemisi, 55 saat süren deniz yolculuğunu tamamlayarak Mısır’ın El-Ariş Limanı’na ulaştı. Yardım malzemelerinin hızla Gazze’ye sevkiyatını sağlamak için işlemler başlatıldı. Türkiye’nin 7 Ekim’den bu yana Gazze’deki çatışma mağdurlarına gönderdiği dokuzuncu gemi olan İyilik Gemisi, başta gıda, barınma, hijyen […]

Genel
20 Nisan 2024
KİRA ANLAŞMAZLIKLARININ YÜZDE 80’İ DAVAYA DÖNÜŞÜYOR

Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulması için hayata geçirilen arabuluculuk sistemiyle Anadolu illerindeki anlaşmazlıkların yaklaşık yüzde 60’ı çözüme kavuşturulurken, büyük şehirlerde bu oranın yüzde 20’lerde kaldığı görülüyor.   Büyük şehirlerdeki kira anlaşmazlıklarının yüzde 80’i davaya dönüşmeye devam ediyor. İLGİLİ HABER Çevreci ve Sanat Sever Öğrencilerin Yaratıcı Çalışmaları 3. Kez Müze Gazhane’de! Türkiye’de özellikle […]

Eğitim
20 Nisan 2024
Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi

Ülkemiz Bağımlılıkla Mücadele Seferberliği kapsamında, İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde uyuşturucu kullanımı, bağımlılığı ve tedavi yöntemleri konularında Prof. Dr. Nevzat TARHAN ile birlikte Kurum Psikologu Nurdan EYÜPREİSOĞLU’nun moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide Prof. Dr. Nevzat TARHAN,  bağımlılık nedir, kişiyi madde kullanmaya iten nedenler nelerdir, bağımlı bir bireyin tedavisi nasıl olmalıdır, bağımlı bir birey ile nasıl […]

Belediye
20 Nisan 2024
Dünyanın Çocukları “Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali” için İBB’de buluştu

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 15 farklı ülkeden ‘Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali’ için İstanbul’a gelen çocukları, Saraçhane’deki tarihi Meclis Salonu’nda ağırladı. İmamoğlu, aralarında Filistin ve Ukrayna’dan gelen çocukların da bulunduğu katılımcılara, “Dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan savaşların, acıların son bulması, Atatürk’ün dediği gibi, yurtta ve dünyada barışın egemen olması için, çocuklardan öğreneceğimiz çok şey var. Dilerim, […]