Kadıköy Bahane Kültür’de ” 200 Evler ”Engin Güneysu Fotoğraf Sergisi “ 200 EVLER ”
1924 Nüfus Mübâdelesinde Türklerle birlikte Selanik’ten Samsun’a gelenler arasında Romanlarda bulunmaktaydı. Gemilerle getirildikleri bu bambaşka coğrafyada, 15 yıl öncesine kadar derme çatma, teneke yapılarda yaşamlarını sürdürmekteydiler. Dönemin belediye başkanı, Mert Irmağı kıyısında yaşayan Romanların, şehrin uzak bir bölgesindeki 200 adet tek katlı yapılara geçmesini sağladı. İşte 200 Evler Mahallesinin ismi de buradan gelmektedir.
Samsun Şehir merkezinden iyice tecrit edilen bu esmer insanların arasına ne zaman girsem,kendimi çok rahat hissetmişimdir. Daha çok küçük bir çocukken, düğün dernek yapılacağı vakit,büyüklerimiz orkestra kiralamak için Roman mahallesine giderdi. Onlar konuşurken çevrede olup biteni izler, bu sıcakkanlı, misafirperver ve gamsız görünen insanlara kendimi yakın hissederdim.Bunu, aralarında iki buçuk yılı aşkın bir süre geçirdikten sonra daha iyi anlayacaktım.
Belgesel fotoğraflara merak saldığım zamanlarda, bir yandan da dünyada bir şeyler yok olup
giderken, kendi adıma yaşadığım kentte neyi kaydetmeliyim diye düşünmekteydim. ve 200 Evler projesine ile ilgili çalışmalara başlamış oldum.
Mahalleye ilk girdiğim günkü bakışları hiç unutamam. Her ne kadar daha önce de mahallede
yaşayan insanlardan tanıdıklarım olsa da farklı biri olarak orada bulunmam dikkat çekmekteydi.
Bu mahallede kabullenilmenin en önemli şartı, kendinizi onlardan ayırmaksızın aralarında
bulunmak, sohbet etmek, sofralarına oturup yemeklerini yemek olmalıydı. Nitekim benim için de öyle oldu.
Aradaki duvarları ve karşılıklı önyargıları yıktığımız andan itibaren, bütün samimiyet ve
içtenlikleriyle hem kalplerinin hem de mahallelerinin kapılarını açtılar ve açılan o kapılardan birçok kareler düştü kadrajıma.
Fotoğraf çalışmama başladığım yıllarda, mahallenin, çevre yolu yapımı nedeniyle kaldıracağına dair söylentiler dolaşıyordu. Bu da benim elimden geldiğince çalışmama ağırlık vermeme sebep oldu.
Fırsat buldukça 200 Evler Mahallesinde çekimler yapıyordum.
1 yıl önce mahalle, devlet tarafından Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yıkıldı. Burada yaşayan Romanlar ise 264 evler adında, yine önceki yaşadıkları yere yakın bir yerde yapılan konutlara yerleştirildiler. Gelir seviyeleri düşük olan bu aileleri zorlu bir süreç daha bekliyor, oda eski göçebe yaşamlarından apartman yaşamına geçiş dönemi!
Engin Güneysu
Engin Güneysu 1981 yılında Samsun’da doğdu.
2004 yılında İzmir’de, Cena Reklam Ajansında fotoğraf editörü olarak profesyonel
anlamda başladığı fotoğrafçılığa şimdi İstanbul’da serbest fotoğrafçı olarak devam
etmektedir.
2004 yılında Bodrum’un Kalbi dergisine ve aynı yıl içinde Çeşme Guide kitabına
fotoğrafçılık yaptı.
Samsun Eğitim Gönüllüleri Parkında, 2006-2007 yıllarında aralıklı olarak, çocuklara
yönelik fotoğraf eğitimi verdi.
2006 yılında Samsun, 1. Sanat Sokağı Fotoğraf Sergisi; 2007 Ocak ayında “40 Kare”
karma fotoğraf sergisinde çalışmaları sergilendi.
2007 yılı Aralık ayında Samsun’da, “Kıyılar” isimli ilk kişisel sergisini gerçekleştirdi.
2008 yılı Uluslararası National Geograhic fotoğraf yarışması Türkiye ayağında, gezi
kategorisinde, ikincilik ödülü aldı. Bununla birlikte eserleri birçok yarışmada ödül, derece,
sergilemeye hak kazandı.
Bursa’da Altıncısı düzenlenen UFAT Fotoğraf Günleri’nde genç fotoğrafçılar festivaline
genç konuk fotoğrafçı olarak katıldı.
Aralık 2009 Aksanat’ta “ 200
gerçekleştirdi.
İfsak 3. Genç Fotoğrafçılar Festivali kapsamında “200 EVLER” adlı sosyobelgesel fotoğraf
projesi 23 Ekim 2010’da İstanbul Taksim Piramid Sanat Galerisi’nde sergilendi.
8 Ocak 2010’da Acıbadem Bursa Hastanesi Sanat Galerisinde “200 Evler” kişisel fotoğraf
sergisini açtı.
6 Mart 2010’da İstanbul’da Fototrek Fotoğraf Galerisinde “ Sokağın dili bildiğin İstanbul “
adında kişisel sergisini açtı.
Üç yıldır İstanbul’da yaşayan Engin Güneysu Bosphorus Sanat gazetesi fotoğraf
editörlüğü, yanı sıra çeşitli Dergiler için editoryal işler çekip serbest fotoğrafçılık
yapmaktadır.
İlgili Haberler
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca hazırlanan “Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkında Yönetmelik” güncellendi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, güvenli yapılaşma ve sürdürülebilir projeler için müteahhitlik kriterlerini yeniledi. İLGİLİ HABER İstiklâl Marşımızın yazarı Mehmet Akif Ersoy Kadıköy’de anıldı Mali Yeterlilik %50 Artırıldı: Müteahhitler, ekonomik güçlerine uygun projeler üstlenecek. Tecrübeye Göre İş: Yeni […]
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli 39 İlçe eTwinning Buluşmaları, eTwinning Mentörü Gonca Otluoğlu’nun sunumuyla öğretmenlerin katılımıyla gerçekleştirildi. Etkinlik, Kadıköy Göztepe Ticaret Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde düzenlendi. İLGİLİ HABER Kadıköy’de “Akran ve Siber Zorbalık” Semineri Gerçekleştirildi! Sunumda, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ni destekleyen eTwinning projeleri detaylı bir şekilde ele alınırken, yenilikçi eğitim uygulamaları ve proje geliştirme fırsatları […]
Şair yazar ve ülkemizdeki iyilik elçisi isimlerden biri olan Kasım Alper Özdemir komşu ilçemiz olan Tokat Erbaa’da Kemal Kıvırcıoğlu ilk ve ortaokulu ve İstanbul Beylikdüzü Gürpınar Yeşilkent ilkokulu’nun misafiri oldu.. Erbaa’da öğrencilerle şiirler okuyan Özdemir iyilik üzerine bir söyleşi gerçekleştirdi. İLGİLİ HABER Erzurumlular Vakfı’nda Kadim Şehirden Medeniyetlere Uzanan Hat Sanatı Sergisi İstanbul Beylikdüzü Gürpınar’da […]
AKOM tarafından hazırlanan hava tahmin raporuna göre, İstanbul’da hafta boyunca soğuk hava etkili olacak. İstanbul ve çevresinde Marmara Bölgesi genelinde, İzlanda kökenli soğuk hava dalgası etkisini sürdürecek. AKOM, yağışlı ve soğuk hava nedeniyle oluşabilecek olumsuz durumlara karşı vatandaşları uyardı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Daire Başkanlığı AKOM tarafından hazırlanan 13 Ocak 2025 tarihli haftalık hava […]