Slot Giriş

Slot Siteleri

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Bilişim Çağında Bilişim Öğretmenleri İsyan Etti

Yayınlanma:
ABONE OL

Bilişim Teknolojileri Öğretmenlerinin isyanına Eğitim Bir Sen kulak verdi ve Pendik Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezinde BT Öğretmenleri ile “BT Buluşması” yaptı. 24 Kasım Öğretmenler Gününde seslerinin duyulmasını bekleyen farklı sendikalardan 70 civarında BT öğretmeni sorunları masaya yatırdı ve çözüm önerileri geliştirdi.

Eğitim Bir Sen Pendik Temsilciliği tarafından BT öğretmenleri sendikalı ve sendikasız ayırımı yapılmaksızın  “BT Buluşması” adı adlında bir araya getirildi. İlçe Temsilcisi Cemal Kapan ve Eğitim Bir Sen Üyesi BT Öğretmeni Reha Bıyık’ın organize ettiği toplantıya Eğitim Bir Sen İstanbul 4 No’lu Şube Başkanı Ali Yalçın katılarak bir konuşma yaptı.

Şube Başkanı Ali Yalçın; “Bu gün buraya çözümden uzak, duyguların köpürtüldüğü, klasik sendikal refleks için toplanmadık. Ortada bir sorun var bu herkesin kabulü ve herkesin de isyanı… Biz çözüme odaklı sendikal yaklaşımın temsilcileri olarak makul ve mantıklıyı ortaya çıkarmak için buradayız. Bu gün burada oluşturacağımız kelebek etkisi yapacak öneriler, endişe veren belirsizliğin dağılmasını sağlayacaktır. Buna inanıyorum. 24 Kasım Öğretmenler Günü; bilişim çağında bilişim öğretmenlerinin isyanına vesile olmamalıydı. Bu çarpıklığın giderilmesi için Bakanlıkta çözüm masasında olanların çözüme odaklı sesi duymasını bekliyoruz” dedi.

Eğitim Bir Sen Pendik Temsilciliği tarafından organize edilen BT Buluşmasında dile getirilen sorunlar ve işte BT Öğretmenlerinin çözüm önerisi teklifleri:

 

1-Bakanlığın bu yıl uygulamaya koyduğu ders çizelgesi ile 2. kademede 1 saat olan ders; 4-5’lerde seçmeli iken tamamen kaldırılmıştır. Yeni ders çizelgesi ile Medya Okur  Yazarlığı dersi 6-7-8 sınıflardan birinde mutlaka seçilmek zorunda bu da 6-7-8. sınıflarda 1 saat seçmeli ders olduğundan birinde seçilemiyor. Örneğin genelde okullar 8. sınıflarda medya okuryazarlığı dersini seçiyor. Bu da demek oluyor ki sadece 7-8 lerde seçmeli Bilişim Teknolojileri Dersi seçilebiliyor. 4-5 lerde ise geçen sene seçmeli olarak 2 saat seçilebilirken yeni ders çizelgeleriyle birlikte artık seçilemiyor. Maalesef bu uygulama ile birçok BT Öğretmeni Norm fazlası durumuna düşmüş, çözüm olarak sunulan formatörlük mecburi istikamet olarak adeta dayatılmıştır. Sene ortasında, kurulu düzenlerini bırakıp il içinde mevcut boş kadrolardan tercih yapmaları istenmiştir.

Çözüm önerisi,

Örneğin bir okulda 6 saat Bilişim Teknolojileri Dersi varsa ve öncelikle norm kadroyu alabilmesi için +12 saat daha verilerek (ya da 8 saati varsa +10 saat verilerek)18 saati tamamlaması ve bu ek verilen saatte Formatörlük (teknik destek) yapması, hatta isteyene, bir sınıf Öğretmeni gibi toplam 30 saate kadar ders verilerek, ders planının 30 saat üzerinden yapılması ve böylece kendilerini “Teknik Servis” değil de  Öğretmen gibi hissetmeleri sağlanmalıdır.

2-BT Öğretmenleri, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü(BÖTE) mezunu olup KPSS’ de Bilgisayar Öğretmeni kadrosuna başvurarak atanmışlardır. Yani bu memurların görev tanımlarında “Öğretmen” denilmektedir. Oysaki bazı illerde BT Öğretmenlerinin zorunlu Formatör yapıldığı gözlemlenmektedir. Mesai saatleri 08:00-17:00  olup, yaz tatilleri olmayan Formatörlük bir nevi Müdür Yardımcılığı statüsüne çıkarılmış olsa ve hatta maddi imkanları iyileştirilmiş olsa da Formatörlüğün zorunlu olmaması ve illerdeki farklı Formatörlük uygulamalarının derhal düzeltilmesi gerekmektedir. Sadece illerde değil, okuldan okula farklı uygulamalar gözükmektedir.

 

Çözüm önerisi:

Formatörlük gönüllülük esasına bırakılmalı, görev tanımı doğru yapılmalı ve her ilde aynı standart getirilmelidir. Farklı uygulamalar giderilmelidir.

3-Teknik liselerde görev yapan Bilgisayar Öğretmenleri aynı işi yaptıkları halde Radyasyona maruz kaldıkları için 70 TL ek yıpranma tazminatı alıyorlar. Oysa İlköğretimde görev yapan BT Öğretmenleri için böyle bir uygulama yoktur.

 

Çözüm önerisi:

İlköğretimde görev yapan BT Öğretmenleri için de derhal 70 TL yıpranma tazminatı ödenmelidir.

4-Sözleşmeli Öğretmenlere Formatörlük hakkı tanınmamaktadır. Ders saatlerinin azaltılması ve 1. kademe de seçmeli hale getirilmesi ile hemen hemen hepsi norm fazlası durumuna düşmüş ve sözleşmelerinin feshedilmesi durumu ortaya çıkmıştır.

 

Çözüm önerisi:

Sözleşmeli Öğretmenlerin norm fazlası durumuna düşmemesi için, Sözleşmeli Öğretmenlere de Formatörlük hakkı tanınmalıdır.

5-Bazı illerde ya da okullarda Formatör Öğretmenlerinin yaz tatillerinde zorunlu çalıştırıldığı bilinmektedir.

 

Çözüm önerisi:

Sömestr ya da yaz tatillerinde çalışma isteğe bağlı olmalıdır.

6-Bakanlık Bilişim Teknolojileri için uzun süredir ciddi yatırım yapmaktadır. Ancak geçen sürede bilgisayarlar eskimekte, parça bulunamamakta, garantileri dolmaktadır. Asli görev tanımı “Öğretmen” olan BT Öğretmenleri ellerinde tornavida, eğitimin daha sağlıklı yapılabilmesi için, piyasada bilgisayar parçaları aramaktadır.

 

Çözüm önerisi:

MEB tarfından dışarıdan profesyonel destek hizmeti alınması gerekmektedir.

7-Beden, resim, müzik gibi yetenek isteyen derslerde dahi not zorunluluğu var iken BT dersinde Not zorunluluğu yoktur. Bu da dersin öğrenciler tarafından algılanışını ve derse karşı motivasyonunu azaltmaktadır.

 

Çözüm önerisi:

BT derslerinde de sınav uygulanabilmeli ve not verme uygulaması geri gelmelidir.   8.Bilişim Teknolojileri Dersi (15+1) BT sınıflarında 40-50 kişi ile bir arada işlenmektedir.   Çözüm Önerisi: Bu ders işleme yöntemi öğretmek değil oyalamaktır. BT dersi Teknoloji Tasarım Dersi örneğinde olduğu gibi kalabalık sınıflar ikiye bölünerek uygulanmalı ve öğretmen normları da öneri doğrultusunda yeniden gözden geçirilmelidir. Tek BT öğretmeninin olduğu okullarda gerekirse BT- Teknoloji Tasarım eşlemesi yapılıp sınıf bölünerek dönüşümlü işlenmelidir.

İlgili Haberler

Eğitim
14 Mart 2024
Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler

TEHLİKENİN EŞİĞİNDE BİR FOTOĞRAF Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler Günümüzde sosyal medyanın ve çevrimiçi platformların popülaritesiyle birlikte selfie çekmek, sadece bir eğlence aracı olmaktan çıkıp adeta bir yaşam tarzı haline geldi. Ancak, bu popüler eğilim sadece güzellik ve özgüvenle dolu pozlarla sınırlı değil; aynı zamanda fiziki ve sanal olarak bir dizi tehlike […]

Satır arası “Yeşil Mavi Hayat”
Eğitim
27 Şubat 2024
Satır arası “Yeşil Mavi Hayat”

Meltem Soğuk Stropoli, Destek Yayınları’ndan çıkan Yeşil Mavi Hayat isimli kitabıyla çiçeği burnunda bir yazar. Şu an İsviçre’de yaşayan Stropoli ile bir Türkiye ziyaretinde Büyükada’da bir araya geldik ve hem kitabını, hem de kişisel edebiyat macerasını konuştuk. Keyifli okumalar! Biraz sizden kendinizi dinleyelim mi? Bugün sizi bulunduğunuz noktaya getiren neler oldu? Şu an burada yazar […]

Belediye
27 Ocak 2024
Gazeteci Murat Marap, belediye başkan adayı oluyor

Yeniden Refah Partisi Genel Merkez Seçim İşleri Komisyon Üyesi Murat Marap’ın Samsun’un Canik ilçesinden belediye başkan adayı olacağı konuşuluyor. Murat Marap, Yeniden Refah Partisi Canik Belediye Başkan Adayı mı? 31 Mart seçimleri yaklaşırken Yeniden Refah Partisi’de de aday belirleme çalışmaları devam ediyor. İLGİLİ HABER Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya […]

Başıboş köpekler konusunda en cesur adımları, bu iki cesur yürek attı

Ülkemizde cadde ve sokaklar, çocuk parkları, hayvansever maskesi altında faaliyet gösteren bir takım dernekler vasıtasıyla bilinçli bir şekilde başıboş köpekler tarafından adeta istila altına alındı. Başıboş köpekler insanlarımıza saldırıyor, parçalıyor öldürüyor. İLGİLİ HABER Usta sanatçı Müjdat Gezen, 71. sanat yılını Kadıköy’de kutlayacak Ama köpeğe dokunamıyorsun çünkü 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununu yürürlüğe girdikten sonra köpekler […]