Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

DES “Türkiye’de Öğretmenlerin Durumu”anketi yayınladı

Yayınlanma:
ABONE OL

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle “Türkiye’de Öğretmenlerin Durumu” başlıklı bir anket yayınladı. Sendikanın Ar-Ge Kuruluşu olan DESAM (DES Stratejik Araştırmalar Merkezi) tarafından İstanbul, Ankara ve İzmir’den bin 489 öğretmen üzerinden yapılan anket sonuçları Türkiye’de öğretmenlerin birçok konuda sıkıntılı olduğunu gözler önüne serdi.

Ankete göre, öğretmenlerin yüzde 61.7’si 2011 yılında hayat standartlarında bir değişiklik beklemezken, yüzde 24.6’sı bir iyileşme olacağına inanıyor. Hayat standardında düşüş bekleyenlerin oranı ise yüzde 11.3’de kaldı.

Öğretmenlerin yüzde 40.9’u eğitim sisteminden memnun değilken, yüzde 34.4’ü ise “hiç memnun” değil. Eğitim sisteminden memnun olan öğretmenlerin oranı yüzde 15.7, çok memnun olanların oranı ise yüzde 6.2 oldu.

Ankete göre öğretmenlerin yüzde 15.7’si öğretmenlik mesleğinden memnun olmadığını, yüzde 5.2’si ise hiç memnun olmadığını açıkladı. Mesleğinden memnun olan öğretmenlerin oranı yüzde 50.7, çok memnun olanların oranı ise yüzde 20.3. Öğretmenlerin yüzde 6.1’i ise mesleği hakkındaki düşüncelerinde kararsız.

Öğretmenlerin yüzde 29.7’si eğitim politikaları başta olmak üzere, eğitimin niteliğinden hiç memnun olmadığını, yüzde 30.1’i ise memnun olmadığını açıkladı. Memnun olan öğretmenlerin oranı yüzde 25.6 iken çok memnun olan öğretmenlerin oranı yüzde 11.6’da kaldı.

ÖĞRETMENLER BAKAN ÇUBUKÇU’DAN ÜMİDİNİ KESMEDİ

Öğretmenler arasında Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’yu başarılı bulanların oranı yüzde 40.4 olurken, yüzde 10.1’i çok başarılı, yüzde 20.1’i başarısız ve yüzde 7.1’i çok başarısız bulduğunu söylerken yüzde 18.9’luk bir kesimi ise henüz fikir belirtmenin erken olduğunu bildirdi.

Öğretmenlerin yüzde 69.9’u Milli Eğitim bürokrasisini erkek egemen, yetersiz, donanımsız ve başarısız bulduğunu söylerken yüzde 72.6’sı yaşadıkları sorunları yöneticileriyle paylaşmadığını belirtti. Öğretmenlerin yüzde 81.9’u ise terfi, görevde yükselme ve tayin sisteminden şikayetçi olduklarını kaydetti.

ÖĞRETMENLER GEÇİNEMİYOR

Öğretmenlerin yüzde 82.9’u maaşlarının, zorunlu ve zaruri ihtiyaçlarını dahi karşılamadığını açıkladı. Ankete göre öğretmenlerin yüzde 32.7’si banka kredisi alırken, yüzde 40.3’ü kredi kartı ile maaşlarını destekliyor. Öğretmenlerin yüzde 32.9’u ek iş yaparken yüzde 48.3’ü ise harcamalarını keserek maaşlarının yetmesini sağlıyor.
ÖĞRETMENLER KURUM DEĞİŞTİRMEK İSTİYOR

Öğretmenlerin yüzde 86.9’u kamuda en düşük ücret alan grubun öğretmenler olduğunu söylerken, yüzde 47.7’si fırsat tanınması durumunda daha iyi ücret veren ve sosyal haklar tanıyan kamu kurumlarına geçmeyi istiyor. Geçmek istedikleri kurumların başında BOTAŞ, RTÜK, TRT, SPK, Merkez Bankası ve Başbakanlık geliyor.


ÖĞRETMENLER SOSYAL KÜLTÜREL ETKİNLİKLERE KATILAMIYOR

Ankete göre, öğretmenlerin yüzde 92.4’ü her gün gazete alamazken, sadece yüzde 4.5’i branşı ile ilgili yayınları takip edebiliyor. Öğretmenlerin sadece yüzde 6.7’si sinema, tiyatro, konser gibi etkinliklere gidebilirken, yüzde 62.5’i bu yıl hiç gidemediğini söyledi.

Öğretmenlerin yüzde 70.5’i kişisel gelişim, kendini yenileme, yetiştirme, master, doktora gibi akademik çalışmalardan kendisini oldukça uzak hissediyor.

ÖĞRETMENLER 24 KASIM İKRAMİYESİ İSTİYOR

Araştırmayla ilgili verileri yorumlayan DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, “GSMH’den eğitime ayrılan pay iki katına çıkarılmadığı, eğitim çalışanlarının başta ekonomik olmak üzere mesleki, özlük ve demokratik hakları geliştirilmediği müddetçe her 24 Kasımlarda çekilen sıkıntılı “Öğretmen manzaralarının” değişmesi mümkün değildir. Günlük geçimde muhtaç hale düşürülmüş, aile sorumluluklarını yerine getirmekte zorlanan, ortalama bin 450 TL maaş alan öğretmen ordusuyla, yeniden büyük ve müreffeh Türkiye kurulumaz. Topal yürüyen eğitimin koşarak kalkınmayı, çağdaşlığı ve gerek bölgesinde gerekse dünyada liderliği yakalaması mümkün değildir. Sayın Başbakanımızın ve Sayın Milli Eğitim Bakanımızın bu veriler karşısında Öğretmenlerimizin durumunu iyileştirecek tedbir ve politikalara yönelmesi ve ayrıca 18. Milli Eğitim Şura’sında sendikamızın teklifiyle karar haline gelen “ Her 24 Kasım Öğretmenler Gününde Öğretmenlere bir maaş ikramiye verilmesi” yönündeki en yüksek eğitim kurulu olan Milli Eğitim Şura’sının verdiği bu kararı hayata geçirmesini bekliyoruz, diyerek sözlerine son verdi.

İlgili Haberler

Dünyadan
20 Nisan 2024
Türk Kızılay öncülüğünde 9. İyilik Gemisi Mısır’a ulaştı, yardımlar Gazze yolunda

Gazze halkına insani yardım ulaştırmak üzere Türk Kızılay öncülüğünde hazırlanan 3774 tonluk malzemeyle yola çıkan 9’uncu İyilik Gemisi, 55 saat süren deniz yolculuğunu tamamlayarak Mısır’ın El-Ariş Limanı’na ulaştı. Yardım malzemelerinin hızla Gazze’ye sevkiyatını sağlamak için işlemler başlatıldı. Türkiye’nin 7 Ekim’den bu yana Gazze’deki çatışma mağdurlarına gönderdiği dokuzuncu gemi olan İyilik Gemisi, başta gıda, barınma, hijyen […]

Genel
20 Nisan 2024
KİRA ANLAŞMAZLIKLARININ YÜZDE 80’İ DAVAYA DÖNÜŞÜYOR

Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulması için hayata geçirilen arabuluculuk sistemiyle Anadolu illerindeki anlaşmazlıkların yaklaşık yüzde 60’ı çözüme kavuşturulurken, büyük şehirlerde bu oranın yüzde 20’lerde kaldığı görülüyor.   Büyük şehirlerdeki kira anlaşmazlıklarının yüzde 80’i davaya dönüşmeye devam ediyor. İLGİLİ HABER İBB MECLİSİ 9. DÖNEM İLK OTURUMU İMAMOĞLU TARAFINDAN AÇILDI Türkiye’de özellikle son yıllarda […]

Belediye
20 Nisan 2024
Dünyanın Çocukları “Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali” için İBB’de buluştu

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 15 farklı ülkeden ‘Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali’ için İstanbul’a gelen çocukları, Saraçhane’deki tarihi Meclis Salonu’nda ağırladı. İmamoğlu, aralarında Filistin ve Ukrayna’dan gelen çocukların da bulunduğu katılımcılara, “Dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan savaşların, acıların son bulması, Atatürk’ün dediği gibi, yurtta ve dünyada barışın egemen olması için, çocuklardan öğreneceğimiz çok şey var. Dilerim, […]

Çocuk
20 Nisan 2024
Çevreci ve Sanat Sever Öğrencilerin Yaratıcı Çalışmaları 3. Kez Müze Gazhane’de!

 İTÜ GVO Beylerbeyi Yerleşkesi öğrencilerinin geleneksel olarak gerçekleştirdiği Yıl Sonu Resim Sergisi bu yıl üçüncü kez 23 Nisan – 14 Mayıs tarihlerinde Müze Gazhane’de yapılacak. Sergideki çalışmaların bir kısmı ‘’ileri dönüşüm’’ temasına odaklanıyor. Öğrencilerin yaratıcı güçlerini dünyanın geleceği için ortaya koydukları sergi izleyicileri düşündürürken, yaşam ve tüketim alışkanlıklarını sorgulamaları için de ilham verecek. Dünya Bankası’nın […]